İsrail'de iç gerilim: Harediler cezaevini bastı

22 Haziran 2026

Askerlik yükümlülüğüne karşı çıkan Haredilerin protestoları büyürken, cezaevinde tutulan asker kaçakları için düzenlenen gösteriler İsrail ordusuyla doğrudan çatışmaya dönüştü.

YDH- Jerusalem Post gazetesi, işgal altındaki topraklarda bulunan Beyt Lid bölgesindeki 10 No'lu Askerî Cezaevi önünde pazartesi sabahı İsrail ordusu askerleri ile Haredi (ultra-Ortodoks) göstericiler arasında çatışma yaşandığını bildirdi.

Gazete, protestoların cezaevinde tutulan askerlik hizmeti yükümlüsü Haredilerin serbest bırakılması talebiyle düzenlendiğini aktardı.

Sosyal medyada yayımlanan görüntülere göre, göstericiler cezaevinin girişine ve kontrol noktalarına akın ederek sloganlar attı, metal bariyerleri itti ve düzeni sağlamaya çalışan askerlerle karşı karşıya geldi.

Göstericilerden birinin taşıdığı pankartta, "Yüksek Mahkeme Başkan Yardımcısı Noam Solberg'in rehinelerini ve askerî cezaevindeki diğer Haredileri serbest bırakın" ifadelerinin yer aldığı belirtildi.

Solberg protestoların hedefinde

Jerusalem Post'un haberine göre, Yüksek Mahkeme Başkan Yardımcısı Noam Solberg, askerlikten kaçanların tutuklanmasının artırılması yönündeki talimatları nedeniyle son dönemde Haredi protestolarının başlıca hedeflerinden biri haline geldi.

Haberde, bunun en dikkat çekici örneğinin 3 Haziran'da Solberg'in evi önünde yaşandığı belirtildi. Ultra-Ortodoks göstericilerin düzenlediği eylem sırasında evin camlarının kırıldığı, Solberg'in aracının zarar gördüğü ve bazı göstericilerin eve girmeye çalıştığı aktarıldı.

Olayın ardından evin çevresinde gamalı haç çizilmiş İsrail bayraklarının bulunduğu kartların tespit edildiği kaydedildi.

Çarşamba günü daha büyük eylem planlanıyor

İsrail medyasına dayandırılan haberde, Gur Hasidileri cemaatinin çarşamba günü çok daha geniş çaplı bir gösteri düzenlemeyi planladığı bildirildi.

Ynet'in aktardığı bilgilere göre ülkenin çeşitli noktalarından hareket edecek araç konvoylarının 10 No'lu Askerî Cezaevi'ne doğru ilerlemesi ve güzergâh boyunca trafiği yavaşlatması bekleniyor.

Konvoyun saat 16.00 ile 20.00 arasında gerçekleşeceği ve önceki Haredi protestolarından farklı olarak İsrail polisiyle koordinasyon içinde düzenleneceği belirtildi.

Haberde, yaklaşık bir hafta önce de askerlik yükümlülüğünü yerine getirmeyen yaklaşık 10 bin Haredinin Beyt Lid-Kfar Yona kavşağı yakınlarında 57 numaralı karayolunu kapattığı hatırlatıldı.

Söz konusu protestolar nedeniyle Şaron bölgesinde trafik saatlerce aksarken, Emek Hefer Bölge Konseyi'nin okul sonrası tüm faaliyetleri iptal ettiği aktarıldı.

Jerusalem Post, bazı göstericilerin ayrıca 10 No'lu Askerî Cezaevi önünde toplandığını ve Solberg'in evine yönelik saldırıya karıştıkları belirtilen bazı Haredilerin burada tutulduğunu bildirdi.

Haberde, İsrail Meclisi üyesi Yitzhak Goldknopf'un da protestoya katılan isimler arasında yer aldığı kaydedildi.