
YDH - İsrail'de nüfusun yüzde onunu oluştruran Haredi cemaatinin düzenleyeceği geniş çaplı araçlı protesto nedeniyle çarşamba günü saat 16.00'dan itibaren ülke genelinde ciddi trafik aksamaları bekleniyor.
İşgal altındaki toprakların kuzeyinden güneyine uzanan 19 kentteki onlarca noktadan hareket edecek konvoyların, Şaron bölgesindeki Askeri Cezaevine yönelmesi planlanıyor.
Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre polisin trafik birimi, sürücülere zorunlu olmayan yolculuklarını ertelemeleri çağrısında bulunurken, göstericilere yönelik olarak "Kamu düzenini bozacak eylemlere izin vermeyeceğiz" mesajını verdi.
İsrail Ulusal Karayolları Şirketi de sürücülere mümkün olduğunca protesto alanlarından uzak durmalarını tavsiye etti.
Askerlik hizmetine alınma uygulamalarına, firari olarak nitelenen öğrencilerin tutuklanmasına ve bütçe kesintilerine karşı düzenlenen protestonun organizatörü, İsrail'in en büyük Hasidik topluluğu ve Agudat Yisrael içerisindeki en etkili grup olarak gösterilen Gur Hasidik hareketi oldu.
Plan kapsamında 19 kentten eş zamanlı olarak yola çıkacak araç konvoylarının ana ulaşım arterlerine yönelmesi bekleniyor. Bu nedenle zaman zaman yol kapatmaları ve yoğun trafik oluşacağı öngörülüyor.
Göstericilerin amacı, yavaş ilerleyen konvoylarla Kfar Yona yakınlarındaki Askeri Cezaevine ulaşmak, cezaevinin çevresinde tur attıktan sonra geri dönmek.
Konvoyların Elad, Asdud, Taberiye, Beitar Illit, Beyt Şems, Bnai Brak, Givat Zeev, Hayfa, Hatzor HaGlilit, Kudüs, Modiin Illit, Nof HaGalil, Netanya, Emmanuel, Afula, Arad, Safed, Kiryat Gat ve Rehovot'tan hareket etmesi planlanıyor.
Polisin trafik birimi, protestodan özellikle İsrail'in kuzey-güney doğrultusundaki ana ulaşım hattı olan Karayolu 6'nın ciddi şekilde etkilenmesini bekliyor.
Bunun yanı sıra Kudüs'e ulaşımı sağlayan Karayolu 1 ve 443 ile Karayolu 4, Karayolu 2, Ayalon Otoyolu olarak bilinen Karayolu 20 ve Karayolu 57'de de olağanüstü yoğunluklar öngörülüyor.
Ynet'in ortaya çıkardığı, Başbakan Benjamin Netanyahu ile Şas lideri Aryeh Deri ve Degel HaTorah lideri Moşe Gafni arasındaki anlaşmanın gölgesinde konuşan Birleşik Tevrat Yahudiliği lideri ve Agudat Yisrael milletvekili Yitzhak Goldknopf ise söz konusu uzlaşının yeşiva (Yahudi dini medreseleri) öğrencilerine yardımcı olmayacağını savundu.
Goldknopf, Kol Berama radyosuna yaptığı açıklamada, "Bir gün gelecek ve ülkeyi altüst edeceğiz, ama bu başka bir aşamada olacak. Bütün ülke alev alev yanacak. Bizi köle ve cariye yapacaklarını mı sanıyorsunuz? Herkesin ülke genelinde protestolara çıkacağı an gelecek. Hapishaneleri alıp yeşivalara dönüştüreceğiz" dedi.
İsrail'in ulusal acil sağlık servisi Magen David Adom da protestolar öncesinde hazırlıklarını tamamladığını duyurdu. Kurum sözcüsü Zaki Heller, ynet'e yaptığı açıklamada, "Sabah saatlerinden itibaren bu özel güne hazırlanıyoruz. Merkezlerimizi ve ekiplerimizi bilgilendirdik. Öğleden sonra itibarıyla tüm ekipler güçlendirilecek. Trafik yoğunluğu beklenen bölgelere ambulanslar ve yoğun bakım araçları konuşlandıracağız" ifadelerini kullandı.
Protesto öncesinde Kfar Yona yerel yönetimi de hazırlıklarını artırdı ve göstericilerin kente girişine izin vermeyeceğini açıkladı.