İsrailli eski güvenlikçilerden Netanyahu'ya 'etnik temizlik' suçlaması

25 Haziran 2026

İsrailli eski başbakanlar, güvenlik kurumlarının eski yöneticileri ve tanınmış kamuoyu isimleri, Netanyahu hükümetini Batı Şeria'daki "Yahudi terörüne" göz yummakla suçlayarak hukuki süreç başlatma uyarısında bulundu.

YDH- Guardian'ın haberine göre, İsrail'in güvenlik, siyaset ve kültür çevrelerinden onlarca üst düzey isim, Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılar ile "etnik temizlik ideolojisini" desteklediği gerekçesiyle Netanyahu hükümetine karşı hukuki süreç başlatma tehdidinde bulundu.

Guardian'ın ulaştığı ancak kamuoyuna açıklanmayan mektuba göre, aralarında iki eski başbakan, İsrail'in tüm güvenlik kurumlarının eski başkanları, eski yargıçlar, bir Nobel ödülü sahibi ve ülkenin önde gelen edebiyatçılarından birinin de bulunduğu isimler hükümete "son uyarı" niteliğinde bir çağrı yaptı.

Mektupta, Filistinlilere yönelik cinayet, cinsel saldırı, kundaklama, yağma ve cenazelere yönelik ihlaller de dahil olmak üzere yıllardır devam eden saldırılar sıralanarak, bunların sivil ve askeri failler tarafından "neredeyse tam bir cezasızlık" içinde gerçekleştirildiği belirtildi.

İmzacılar, hükümetten "Yahudi terörünü derhal ortadan kaldıracak" tüm adımları atmasını talep etti.

Guardian'ın aktardığı mektupta, Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik şiddetin “hem İsrail hem de uluslararası hukuku ihlal ettiği, İsrail'in güvenliğini tehlikeye attığı, ülkeyi uluslararası alanda yalnızlaştırdığı ve dünya genelinde antisemitizmi körüklediği” vurgulandı.

Mektupta, "Bu mektup bir alarm çağrısı ve son uyarıdır. Sizden Yahudiye ve Samiriye'de [İşgalci İsrail rejiminin Batı Şeria için kullandığı tanım] son yıllarda yaygınlaşan Yahudi terörünü derhal ortadan kaldırmak için gerekli tüm tedbirleri almanızı talep ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

İmzacılar, Başbakan Benyamin Netanyahu ile savunma ve güvenlikten sorumlu bakanların ve güvenlik yetkililerinin saldırıları açık biçimde kınamaması ve durdurmaması halinde İsrail Yüksek Mahkemesi'ne başvurarak hükümeti harekete geçirmeye çalışacaklarını bildirdi.

Guardian'ın gördüğü mektubun Başbakanlık Ofisi, Savunma Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Bakanlığı, İsrail ordusu, polis ve istihbarat kurumlarına gönderildiği belirtildi.

"Saldırılar hükümet politikası"

Guardian'a göre, mektuba imza atanlar arasında geçmişte Batı Şeria'daki askeri operasyonları yöneten komutanlar ile yerleşimlerin genişletildiği dönemlerde görev yapan siyasetçiler de bulunuyor.

Haberde, söz konusu isimlerin Batı Şeria'daki gelişmeler nedeniyle duyduğu kaygının, İsrail'de ekim ayı sonuna kadar yapılması beklenen seçimler öncesindeki genel siyasi tartışmalara yansımadığı belirtildi.

Mektupta Netanyahu ve aşırı sağcı koalisyon ortakları, Filistinlilere yönelik saldırıları "etnik temizlik ve ilhak gündemini ilerletmek" amacıyla teşvik etmekle suçlandı.

İmzacılar, "Bu yalnızca ordunun ya da polisin başarısızlığı değildir. Bu durum genel olarak İsrail hükümetinin ve başbakanın, özel olarak da ilgili bakanların açık politikasının uygulanmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Mektupta ayrıca hükümetin orduya, polise ve iç istihbarat teşkilatı Şin Bet'e, "Yahudi suçluların terör eylemlerine göz yummaları" yönünde talimat verdiği belirtilerek, bunun hükümetin Batı Şeria'da "etnik temizlik" gerçekleştirerek bölgenin ilhakını kolaylaştırma hedefiyle bağlantılı olduğu kaydedildi.