SAAF- Kapsamlı bir ulusal uzlaşma hükümetinin kurulması için gerçekleştirilen uzun bir diyalog maratonunun ardından, Irak’ta Nuri el-Maliki Başbakanlığında kurulan yeni hükümet güvenoyu aldı.
Anadolu Ajansı’nın bildirdiğine göre Irak'ta hükümeti güvenoyu alan Irak'ın yeni başbakanı Nuri el-Maliki, hükümet programını bir ay içinde meclise sunacağını belirtti. Irak Ulusal Meclisi'nde konuşan Maliki, özellikle Şiilerin en üst düzeydeki dini lideri Ali Sistani'ye hükümeti kurma çalışmalardaki yardımı dolayısıyla teşekkür etti. Nuri el-Maliki, "Hükümet programını bir ay içinde sunacağım. Ona göre siz bir değişiklik olup olmayacağına karar vereceksiniz. Bana yardım eden herkese teşekkür ediyorum. Özellikle Büyük Ayetullah Ali Sistani'ye teşekkür ediyorum" dedi.
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de, yeni hükümete başarılar dilediğini belirterek, Maliki'ye teşekkür etti. Irak Parlamentosu Başkanı Mahmud Meşadani ise, Nuri el-Maliki'ye çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, yeni hükümetin Irak'a hayırlı olmasını diledi. Hükümeti açıklayan Başbakan el-Maliki, kendisinin İçişleri Bakanlığı görevini, Sünni Başbakan Yardımcısı Selam El Zubaiye'nin de Savunma Bakanlığı görevini vekaleten yürüteceğini söyledi.
El-Maliki, üzerinde anlaşmaya varılamayan bir diğer bakanlık olan Petrol Bakanlığı görevinin de Hüseyin Şehristani tarafından üstlenileceğini bildirdi. Yeni hükümette eski hükümetin Dışişleri Bakanı olan Hoşyar Zebari aynı görevde kaldı. Irak'ta "ölüm mangaları" kurduğu yolunda çok fazla eleştiri alan eski İçişleri Bakanı Bakır Solağ'ın Maliye Bakanı olarak kabineye girmesi dikkat çekerken, tek Türkmen bakan, Birleşik Irak İttifakı listesinden giren ve Gençlik ve Spor Bakanlığı görevine atanan Yasin Muhammed Cafer oldu. Yeni bakanlar yemin etti.
Yeni bakanlar kurulu güvenoyu aldı
Yeni Irak hükümetinin üyeleri, Meclis tarafından onaylandıktan sonra yenim ederek görevine başladı. Başbakan Nuri el-Maliki'nin kabine listesini açıklamasından sonra milletvekilleri her bakan için tek tek el kaldırarak, güvenoyu verdi.
Yeni hükümette Başbakan el-Maliki İçişleri Bakanlığı, Sünni Başbakan Yardımcısı Selam El Zubaiye de Savunma Bakanlığı görevini vekaleten yürütecek. Dışişleri Bakanlığını ise eski kabinede de aynı görevi yürüten Hoşyar Zebari üstlendi.
Kabine onaylanmadan önce Sünni Arap lider Salih El Mutlak oturumun ertelenmesini istedi. Ancak isteğinin kabul edilmemesi üzerine, Savunma ve İçişleri Bakanlıkları üzerinde uzlaşma sağlanmadığı gerekçesiyle 10 Sünni milletvekili ile birlikte oturumu terk etti.
Meclisin onayladığı yeni kabine listesi şöyle:
Başbakan: Nuri El Maliki (Birleşik Irak İttifakı-Dava Partisi)
Başbakan Yardımcısı: Berham Salih (Kürt İttifakı)
Başbakan Yardımcısı: Selam El-Zubaiye (Sünni İttifak)
İçişleri Bakanı: Nuri El Maliki (vekaleten)
Savunma Bakanı: Selam El Zubaiye (vekaleten)
Dışişleri Bakanı: Hoşyar Zebari (Kürt İttifakı)
Adalet Bakanı: Haşim El Şebli (Irakıyye listesi-Allavi Listesi)
Petrol Bakanı: Hüseyin El Şehristani (Birleşik Irak İttifakı)
Tarım Bakanı: Yarub El Abudi (Birleşik Irak –Sadr Hareketi)
İletişim Bakanı: Muhammed Allavi (Irakıyye listesi-Allavi Listesi)
Kültür Bakanı: Esad Kemal Haşemi (Irakıyye listesi- Allavi Listesi)
Göç ve Göçmenler Bakanı: Abdüssamed Sultan (Kürt İttifakı)
Eğitim Bakanı: Hudayr El Hozayi (Birleşik Irak-Sadr Hareketi)
Elektrik Bakanı: Kerim Vahid (Bağımsız)
Çevre Bakanı: Nermin Osman (Kürt İttifakı)
Maliye Bakanı: Beyan Cabir (Birleşik Irak- Irak İslam Devrimi Yüksek Meclisi)
Sağlık Bakanı: Ali El Şemari (Birleşik Irak-Sadr Hareketi)
Yüksek Eğitim Bakanı: Abd Ziyab (Sünni İttifak)
Mesken ve Bayındırlık Bakanı: Beyan Dizai (Kürt İttifakı)
İnsan Hakları Bakanı: Vicdan Mişel (Irakıyye listesi-Allavi listesi)
Sanayi ve Maden Bakanı: Fevzi El Hariri (Kürt İttifakı)
Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı: Mahmud El Radi (Birleşik Irak İttifakı)
Yerel Yönetimler Bakanı: Riyad Garib
Planlama Bakanı: Ali Baban (Sünni İttifak)
Bilim ve Teknoloji Bakanı: Raid Fehmi
Ticaret Bakanı: Abdülfelah es-Sudani (Birleşik Irak ittifakı-Sadr Hareketi)
Ulaştırma Bakanı: Kerim Mehdi Salih (Birleşik Irak ittifakı-Sadr Hareketi)
Su Kaynakları Bakanı: Abdüllatif Raşid
Gençlik ve Spor Bakanı: Casim Muhammed Cafer (Türkmen Birleşik Irak İttifakı)
Devlet Bakanlıkları
Sivil Toplum İşlerinden sorumlu Devlet Bakanı: Adil el-Esadi
Ulusal Meclisten sorumlu Devlet Bakanı: Safaeddin El Seyfi
Ulusal güvenlikten sorumlu Devlet Bakanı (vekil): Berham Salih (Kürt İttifakı)
Eyaletlerden sorumlu Devlet Bakanı: Said Tahir el-Haşimi
Kadından sorumlu Devlet Bakanı: Fatin Mahmud
Ulusal Diyalogdan sorumlu Devlet Bakanı: Ekrem el-Hekim (Birleşik Irak İttifakı)
Dış İlişkilerden sorumlu Devlet Bakanı: Rafia el-İsavi
Turizm ve Eski Eserlerden sorumlu Devlet Bakanı: Liva Simeysim (Birleşik Irak İttifakı-Sadr Hareketi)
Yeni Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani
Irak'ta üzerinde çok tartışma yapılan Petrol Bakanlığı görevi, 64 yaşındaki Birleşik Irak İttifakı üyesi Hüseyin Şehristani'ye verildi.
Bilim adamı olan ve Saddam Hüseyin rejimi döneminde hapsedilip işkence gören Şehristani, Moskova'da başladığı eğitimini, Londra Kraliyet Koleji ve Toronto Üniversitesi'nde sürdürdü. Siyasi çevrelerce ''dürüst ve yetkin'' olarak değerlendirilen Şehristani, eğitimini tamamlayıp Irak'a döndüğünde, Saddam Hüseyin'in iktidara geldiği 1979'a kadar Irak Atom Enerjisi Komisyonu'na bilimsel danışmanlık yaptı.
Saddam Hüseyin rejimi tarafından nükleer enerji alanına ilgisini nükleer silah üretimine kaydırması istenince bunu reddettiği için hapsedilip işkence gören Şehristani, 1991'de kaçarak, Kanadalı eşi ve 3 çocuğuyla birlikte önce İran'a, sonra da üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştığı İngiltere'ye sürgüne gitti.
Herhangi bir siyasi partiye mensup olmayan Şehristani, bağımsız görüşleriyle Irak dışında da saygı duyulan bir kişi. Şehristani, 2004'te BM özel temsilcisi Ahdar İbrahimi tarafından Irak'ta başbakanlık için ilk önerilen kişi olmuştu. Ocak 2005'teki seçimlerin ardından meclis başkan yardımcısı seçilen Şehristani, aynı yıl Washington Post'a verdiği demeçte, bağımsız özelliğinin altını çizmiş ve ''Irak halkının Saddam tiranlığından kurtulmasına yardım için aktif olarak çalıştım, ama siyaset yapmak yerine her zaman halka hizmet ettim, halkın temel ihtiyaçlarını sağlamak için çalıştım'' ifadesini kullanmıştı.
Şehristani, Bağdat'ın güneyindeki kutsal Şii kenti Kerbela'da 1942'de doğdu ve Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden 2 gün önce, Nisan 2003'te sürgünden Irak'a geri döndü.