
YDH- Petrol fiyatları, küresel piyasalardaki arz fazlası beklentileri ve jeopolitik risk priminin azalmasıyla birlikte, koronavirüs pandemisinden bu yana görülen en sert çeyreklik düşüş sürecine girdi.
Haziran ayı sonu itibarıyla Brent petrolün Ağustos vadeli işlemleri, varil başına 73,30 dolar seviyesinde işlem görüyor.
Haziran başından bu yana yaklaşık yüzde 20 değer kaybeden Brent petrol, üst üste üçüncü ayını da düşüşle kapatmaya hazırlanıyor.
Benzer bir tablo ABD Batı Teksas Orta Ham Petrolü (WTI) için de geçerli; Ağustos vadeli kontratlar yüzde 19'luk aylık kayıpla 71,11 dolara geriledi.
Mevcut rakamlar, petrol fiyatlarının İsrail-ABD-İran çatışması öncesindeki seviyelere hızla geri döndüğünü ortaya koyuyor.
Çeyreklik bazda bakıldığında ise Brent petrolde yüzde 38, WTI’da ise yüzde 30 oranında bir değer kaybı yaşandı.
Piyasadaki düşüş eğilimini değerlendiren UBS analisti Giovanni Stanovo, arz cephesindeki rahatlamaya dikkat çekerek şu değerlendirmede bulundu:
"Piyasanın risk primini tamamen ortadan kaldırdığını söyleyemem ancak daha fazla tanker Körfez'den ayrıldıkça, daha önce beklemede olan gemiler kullanılabilir hale geldi ve bu durum geçici bir arz artışına yol açtı"
Gelecek projeksiyonlarında ise tablo daha karamsar bir seyir izliyor. Morgan Stanley, 2027 yılı itibarıyla küresel piyasalarda günlük 4,8 milyon varillik bir arz fazlası oluşabileceğini öngörüyor.
Bu gelişmelerin gölgesinde Irak, pazar payını korumak için harekete geçti.
Edinilen belgelere göre, Irak devlet petrol pazarlama şirketi SOMO, alıcıları teşvik etmek amacıyla Temmuz ayı için Basra ham petrolünün resmi satış fiyatlarında önemli oranlarda indirime gitti.