
YDH - Almanya, Avrupa Komisyonu'nun 2028-2034 dönemi için önerdiği Avrupa Birliği bütçesinde 400 milyar euroluk kesinti talep etti ve mevcut planda öngörülen 2 trilyon euroluk rakamın "karşılanamaz" olduğu uyarısında bulundu.
Reuters'ın ulaştığı bir iç hükümet belgesine göre belgede, "mevcut haliyle bir anlaşmaya varılması mümkün değil" ifadesi yer aldı.
Ajansa göre AB bütçesinin, yani Çok Yıllı Mali Çerçeve'nin yürürlüğe girebilmesi için 27 üye devletin tamamının oy birliğiyle onayı gerektiğinden, Berlin'in sert tutumu önümüzdeki dönemde zorlu bir mücadeleye işaret ediyor.
AB'nin en büyük net bağışçısı konumundaki Almanya, önümüzdeki yedi yıl için önerilen bütçenin, 2021-2027 dönemini kapsayan mevcut 1,3 trilyon euroluk bütçeyi önemli ölçüde aştığından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Berlin, önerilen 400 milyar euroluk kesinti uygulansa bile toplam tutarın yine de mevcut bütçeye kıyasla yüzde 27 daha yüksek kalacağını ve bunun Almanya'nın yıllık katkı payını 50 milyar euronun üzerine çıkaracağını öne sürdü.
Şansölye Friedrich Merz, bütçenin Ocak 2028'de yürürlüğe girmesinden önce planlama açısından kesinlik sağlanması için üye devletleri bu yıl içinde anlaşmaya varmaya çağırdı; bu çağrıyı özellikle 2027'de Fransa, Polonya ve İtalya'da yapılacak seçimleri gözeterek yaptı.
Bütçe tartışması, Avrupa Komisyonu'nun savunma harcamalarını önemli ölçüde artırma planlarının gölgesinde sürüyor.
Nisan ayında AB Savunma Komiseri Andrius Kubilius, Komisyon'un yeni yedi yıllık bütçeye savunma için en az 131 milyar euro ayırmayı amaçladığını belirterek bu rakamı "mutlak asgari" olarak nitelendirdi ve üzerinde tartışılamayacağını söyledi.
Daha sonra Bloomberg, Avrupa Komisyonu'nun yüksek enerji fiyatları nedeniyle ülkelere ek bütçe esnekliği sağlama planlarını değerlendirdiğini bildirdi; bu adımın, daha önce savunma harcamaları için mali kısıtlamalardan getirilen istisnaya benzer bir uygulama olacağı aktarıldı.