YDH-Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, hükümetin anayasanın 49. Maddesinin değiştirilmesi için meclise değişiklik öngören bir tasarı getirmesi halinde bunu teslim almayacaklarını belirtti.

 

Lübnan’da yayınlanan ed-Diyar gazetesine demeç veren Meclis Başkanı Nebih Berri, “Sinyore kabinesi, anayasanın 49. Maddesinin değiştirilmesi konusunda meclise bir taslak sunacak olursa bunu teslim almayacağız. Çünkü bu, yasa dışı ve gayrimeşru Sinyore hükümetinin teyit edilmesi demek olur” dedi.

 

Lübnanlı rakip siyasi partiler Ordu Komutanı Mişel Süleyman’ın cumhurbaşkanlığı konusunda uzlaşmış gözükseler de General Süleyman’ın cumhurbaşkanlığına seçilmesi için anayasanın 49. Maddesinde yapılacak değişikliğin mekanizması konusunda uzlaşma sağlanabilmiş değil.

 

Hükümet yanlıları anayasanın 49. maddesinde yapılacak değişikliğin bakanlar kurulu tarafından onaylanmasını isterken, Hizbullah liderliğindeki muhalif partiler, mevcut hükümeti yasadışı olarak niteledikleri için mevcut hükümetin hiçbir rolünü de kabul etmiyorlar.

 

Öte yandan Fuad Sinyore kabinesinin bugün akşam saatlerine kadar anayasanın 49. maddesinde yapılacak değişikliği ele alacağı ve yasa değişikliği ile ilgili hazırladığı kanun taslağını da meclise sunacağı bildiriliyor.