Trump, HTŞ Suriye'sini teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarıyor

09 Temmuz 2026

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’deki HTŞ rejimini teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılması yönündeki niyetini Kongre'ye bildirdi.

YDH - ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’deki Heyet Tahrir Şam (HTŞ) rejimini teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılması yönündeki niyetini Kongre'ye bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı, nihai kararın Kongre'nin 45 günlük değerlendirme sürecinin ardından alınacağını açıkladı.

Bakanlık, sürecin başlatılmasına gerekçe olarak HTŞ'nin "terörle mücadele kapsamında attığı adımları" ve HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani’nin (şimdiki adıyla Ahmed Şaraa) ülkenin uluslararası terörizmi desteklemeyeceğine ilişkin güvencelerini gösterdi.

HTŞ’nin listeden çıkarılması halinde yürürlükteki son kısıtlamaların kaldırılması, ülkenin uluslararası ticaret ve yatırımlara erişiminin önünün açılması ve yeniden yapılanma çalışmalarına uygun koşulların oluşturulması hedefleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Kendi içinde ve komşularıyla barış içinde yaşayan istikrarlı ve birleşik bir Suriye, yalnızca bölgeye değil, tüm dünyaya fayda sağlayacaktır" denildi.

HTŞ kararı memnuniyetle karşıladı

Öte yandan rejimin Dışişleri Bakanlığı, Washington'ın kararını ikili ilişkilerin gelişimi açısından "önemli bir ileri adım" olarak nitelendirdi.

Bakanlık, kararın ekonomik toparlanmayı destekleyeceğini, ticareti geliştireceğini, yabancı yatırımları teşvik edeceğini ve bölgesel güvenlik ile istikrara katkı sağlayacağını belirtti.

HTŞ’nin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ise bunun Suriye tarihinde "karanlık bir sayfanın kapanması" anlamına geldiğini söyledi. Şeybani, açıklamasında ABD'ye ve Donald Trump'a teşekkür etti.

Suriye, 1979'dan bu yana ABD'nin teröre destek veren ülkeler listesinde yer alıyor. Listede ayrıca İran, Kuzey Kore ve Küba da bulunuyor.