Trump, Amerikan gazetesi ile mahkemelik oldu

11 Temmuz 2026

ABD rejimi, Donald Trump’ın İran tehdidi gerekçesiyle uçak değiştirdiğini haberleştiren New York Times muhabirlerine yasal celp gönderdi.

YDH- Amerikan rejimi, "İran'dan korktuğu için Türkiye dönüşü uçak değiştirdi" iddiasını haberleştiren New York Times gazetesi hakkında yasal işlem başlattı.

Beyaz Saray, söz konusu haberi hazırlayan gazeteciler için mahkeme celbi çıkarırken, New York Times yönetimi bu hamleyi "basın özgürlüğüne yönelik gaddarca bir müdahale" olarak niteleyerek kınadı.

New York Times hukuk danışmanı David McCraw, yaptığı açıklamada, gazetecilerin kamu görevi yaptığını ve yönetimin şeffaflığını denetlediğini belirtti.

McCraw, "Gazetecilerimiz gerçekleri raporluyor ve Amerikan halkının, yönetimlerinin nasıl hareket ettiğini ve vergilerinin nasıl harcandığını bilme hakkını savunuyor" dedi.

Söz konusu celbi bir sindirme aracı olarak tanımlayan McCraw, "Bu gaddarca adımı, gazetecileri görevlerini yapmaktan alıkoyarak halkın bilgilendirilmesini engelleme girişimi olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Trump'ın Ankara'daki NATO Zirvesi dönüşünde güvenlik gerekçesiyle uçak değiştirmesi, Washington ile Tahran arasındaki gerilimin zirve yaptığı bir döneme denk gelmişti.

New York Times, bu değişikliğin İran'ın tehditlerine karşı alınan bir güvenlik taktiği olduğunu haberleştirmişti. ABD rejiminin bu habere cevabı ise, basını denetim altına alma çabası olarak değerlendiriliyor.