WSJ: ABD, İsrail'in 'Trump'a suikast' istihbaratını inandırıcı bulmadı

12 Temmuz 2026

ABD yönetiminin, İsrail tarafından iletilen ve İran'ın ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik suikast planladığını iddia eden istihbarat raporlarını inandırıcı bulmadığı açıklandı.

YDH - ABD hükümetinin, İsrail tarafından sağlanan ve İran'ın ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik olası bir suikast planı hazırlığı içinde olduğunu iddia eden istihbarat verilerini ikna edici bulmadığı bildirildi.

The Wall Street Journal'ın konuya aşina ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, iki müttefik arasında İran'a yönelik askeri strateji konusunda ciddi görüş ayrılıkları yaşanıyor.

Bazı Amerikalı yetkililer, İsrail'in bu istihbarat paylaşımını öncelikle ABD'nin karar alma mekanizmasını etkilemek ve Washington'ı İran ile kapsamlı bir savaşa girmeye ikna etmek amacıyla gerçekleştirdiğine yönelik endişelerini dile getirdi.

Yetkililer, tek bir istihbarat kaynağının sahadaki durumun yalnızca parçalı bir kesitini sunabileceğine dikkat çekti. ABD'li yetkililerin değerlendirmelerine göre Tahran yönetimi, Trump'a yönelik herhangi bir suikast girişiminin çok daha kararlı ve yıkıcı bir ABD askeri yanıtına yol açacağının tamamen farkında.

Gelişmelere vakıf kaynakların aktardığına göre, Trump önceliği diplomatik çözümlere vermesine rağmen İsrail, İran'ın askeri kapasitesini geriletmeye devam etmek amacıyla hava saldırılarını yeniden başlatmak istiyor.

İsrail askeri yetkilileri, Trump'ın diplomatik bir yaklaşım benimseme yönündeki çabalarına rağmen, bölgedeki askeri harekatın sona ermesinin ardından İran'da vurulacak yeni hedeflerin planlamasını yapmaya devam ediyor.

Bununla birlikte, olası suikast planına ilişkin iletilen istihbarat raporlarının, ABD Başkanı'nın güvenlik protokollerinde değişikliğe gitmesi için yeterli bir zemin oluşturduğu kaydedildi.

Gazetenin haberinde, bu güvenlik kaygıları nedeniyle ABD Başkanı'nın Ankara'daki NATO Zirvesi'nden ayrılırken, Katar kraliyet ailesi tarafından 2025 yılında kendisine hediye edilen yeni uçağı kullanmadığı, bunun yerine eski Air Force One uçağıyla seyahat ettiği belirtildi.

Kendisini Tahran'ın öncelikli hedeflerinden biri olarak gördüğünü dile getiren ABD lideri, yaşamını yitirmesi durumunda askeri güçlerin İran'a karşı derhal kapsamlı bir operasyon başlatması için önceden yetki verdiğini belirtmişti.

The Wall Street Journal'ın haberine göre İsrail, Tahran'ın Trump'ı öldürmeyi planladığı yönündeki iddiaları destekleyen bazı istihbarat belgelerini ABD tarafına sundu.

Ancak gazete, Tahran'ın 2020 yılında Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani'nin ABD operasyonuyla öldürülmesinden bu yana Trump'tan intikam alacağını zaten açıkça ilan ettiğini hatırlattı.