YDH-ABD’nin el-Kaide’ye karşı kullanılmak üzere Irak’taki eski Baas partisi üyelerinden oluşan 70 bin kişilik bir ordu kurduğu bildiriliyor.

 

Washington Post gazetesinde yer alan bir habere göre ABD ordusunun el-Kaide’ye karşı kurduğu ordu eski direnişçilerden oluşuyor ve ABD Savunma Bakanlığı tarafından bu orduya katılan kişilere aylık 300 dolar sabit ücret ödeniyor.

 

ABD ordusu tarafından istihdam edilen söz konusu silahlı güçlerin yaşadıkları bölgelerdeki kişileri silahlandırmak ve buradaki güvenliği sağlamakla da görevlendirildiğini yazan Washington Post, Pentagon’un Irak’la ilgili son üç aylık dördüncü raporunda da 69 bin kişilik Sünni silahlı güçlere her ay sabit ödemeler yapıldığının görüldüğü belirtildi.

 

ABD’de yayınlanan Boston Globe gazetesinde perşembe günü yayımlanan başmakalede ise “ABD’li politikacılar eğer Irak’tan en kısa sürede kurtulmak istiyorsa, şimdiden ustaca bir güç dengesi oyunu kurmalıdır; çünkü ABD’nin Uyanış Konseyleri adı verilen yeni Sünni dostları, mevcut hükümeti kendilerinin ikinci düşmanı olarak görüyor” ifadesine yer verdi.

 

Washington Post gazetesi, ABD’nin 69 binden fazla eski Baas Partisi üyesine ödediği aylık 300 doların Irak’taki masrafları arttırdığını ve ABD’nin Irak ve Afganistan’da ayda 15 milyar dolar masraf ettiğini yazdı.