
YDH- El-Ahbar'a konuşan yerel kaynaklara göre İsrail'in uygulamaları, Golan halkının rüzgâr türbini projesine karşı harekete geçmesinden sonra ciddi biçimde tırmanmaya başladı.
Söz konusu proje, 70'ten fazla rüzgâr türbininin kurulmasını ve işgal altındaki Golan köylerine ait yaklaşık 6 bin dönüm arazinin kullanılmasını öngörüyordu.
Bölge halkının protestoları sonucunda İsrailli Energix şirketinin geri çekilmek ve projenin uygulanmasını durdurmak zorunda kaldığı belirtildi.
Gazeteye göre, İsrail'in mevcut uygulamalarının ardındaki bir diğer neden ise Mecdel Şems sakinleri lehine Ayn et-Tine'de gerçekleştirilen bazı gayrimenkul alımlarından duyulan rahatsızlık.
İşgal yönetiminin, kendi gözetimi altında gerçekleşmesine rağmen bu gayrimenkul hareketliliğinden "tam anlamıyla emin olmadığı" belirtildi.
Bunun muhtemel nedeninin, işgal altındaki Golan sakinlerinin söz konusu alımları yatırım ve konut projeleri için kullanarak, Güney Suriye'deki yerleşim çağrılarının arttığı bir dönemde İsrail'in dağ köylerini yeniden şekillendirmeye yönelik planlarını bozabileceği endişesi olduğu kaydedildi.
El-Ahbar'a konuşan kaynaklar, bu endişeler nedeniyle İsrail'in gayrimenkul alımlarının önüne engeller çıkardığını, bir hafta önce bazı işlemleri durdurmaya çalıştığını ve bu işlemlerle bağlantılı kişileri gözaltına aldığını bildirdi.
"Amaç silahlı direniş ihtimalini ortadan kaldırmak"
Yerel bir kaynak, Cebel eş-Şeyh köylerindeki İsrail uygulamalarının "Dera ve Kuneytra'dakilerden daha az tehlikeli olmadığını" söyledi.
Kaynak, "Tek fark, halkı İsrail'e boyun eğdirmek ve işgal gerçeğini kabullenmeye zorlamak amacıyla korkutmadan önce teşvik yöntemine başvurulmasıdır." dedi.
İsrail güçlerinin bu amaçla Süveyda olaylarının ardından geçiş yönetimine karşı ilan edilen sözde "kırmızı çizgilerden" faydalanarak Cebel eş-Şeyh köylerinde sağlık, hizmet ve diğer alanlarda projeler yürüttüğü belirtildi.
Aynı kaynağa göre, önceki yönetimin devrilmesinden bu yana yalnızca Hıdır beldesinde 20'den fazla kişi gözaltına alındı.
Böylece İsrail tarafından gözaltına alınan Suriyelilerin sayısının 67'ye yükseldiği, bunlardan 47'sinin Kuneytra, Dera ve Şam kırsalından olduğu ve söz konusu vakaların medyada yer almadığı kaydedildi.
İsrail'in evlere baskın düzenleme, kapıları kırma, halka zarar verme ve onları aşağılamaya varan uygulamalarını Hadır sakinlerinin elinde silah bulunduğu iddiasıyla gerekçelendirdiği belirtildi.
El-Ahbar'a konuşan güvenlik kaynakları, İsrail'in silahların kaynağı, miktarı ve bölgede bulunmasının sonuçlarına ilişkin iddialarla bu anlatıyı "abarttığını" ifade etti.
Gazete, İsrail'in Ayn et-Tine'deki "7 Nisan Tepesi"ni işgal ederek burada kontrol noktası kurmasının, belirli coğrafi noktalara yaklaşmayı yasaklamasının ve Tel Kurs en-Nefel'de bir üs oluşturmasının, güvenliği sağlama bahanesiyle hızlı askeri müdahalelerde bulunmasına imkan verdiğini belirtti.
Ancak kaynaklara göre, İsrail'in bu uygulamalardaki asıl amacı, bireysel silahlarla dahi olsa İsrail güçlerine karşı herhangi bir silahlı direniş kıvılcımının ortaya çıkmasını engellemek.