YDH-İsrail Parlamentosu Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu, Hizbullah’la yapılan savaşta alınan yenilgisinden genelkurmayın sorumlu olduğuna ilişkin bir rapor yayımladı.

 

İsrail Parlamentosu Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu Başkanı Tzahi Hanegbi, basına açıkladığı raporunda İsrail ordusunu, Hizbullah’la yapılan savaştaki başarısızlığın sorumlusu olarak gösterdi ve ordu komutanlığını savaşı düşman topraklarına yayarak cephe gerisindeki sivilleri korumayı öngören İsrail’in temel stratejisine uymamakla suçladı.  

 

İsrail ordusunun yedek birlikleri daha erken görevlendirmesi gerektiğini belirten raporda ordunun Hizbullah’ın uzun menzilli füzelerini hava saldırılarıyla durduramayacağını da daha erken fark etmesi ve kara taarruzunu daha önce başlatması gerektiği ifade edildi.

 

İsrail Genelkurmay Başkanlığını, Hizbullah’a yönelik etkili operasyonlar planlayamamakla eleştiren rapor, hükümeti de orduya açık hedefler verememekle suçladı.

 

İsrail’in 2006 yılında Hizbullah’la yaptığı savaşta başarısız olmasından dolayı Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, Kuzey Birlikleri Komutanı Udi Adam ve Savunma Bakanı Amir Peretz istifa etmek zorunda kalmıştı.