YDH-İsrail Dışişleri bakanlığı ile güvenlik ve istihbarat yetkililerinin Lübnan’daki siyasi bunalımla ilgili üç farklı görüşe sahip oldukları bildiriliyor.

 

İsrail’de yayınlanan Haarezt gazetesinin haberine göre Lübnan’daki siyasi bunalım konusunda düzenlenen danışma toplantısında bir araya gelen İsrail dışişleri, güvenlik ve istihbarat yetkilileri üç farkı görüş ortaya koydular.

 

Toplantıda Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, Hizbullah’a baskı yapılarak Lübnan’ın bağımsızlığının korunmasının İsrail çıkarlarına uygun olduğunu söylediklerini belirten gazete, güvenlik servisi yetkililerinin ise Suriye’nin Lübnan seçimleri üzerinde etkin olmasına izin verilmesinden yana olduğunu yazdı.

 

Gazetenin haberine göre bu tutumun İsrail Suriye barış görüşmeleri sürecinde olumlu etkiler yapacağına inanan İsrail güvenlik yetkilileri, bu sayede Suriye ile yapılacak bir barış anlaşmasının benzerinin Lübnan’la da yapılabileceği görüşünü dile getirdi.

 

Toplantıda üçüncü farklı görüşü dile getiren İsrail istihbarat servisleri ise Lübnan’da gelecek dönemde Şiilerin hükümet üzerinde daha fazla etkin olacağını belirterek Lübnan cumhurbaşkanlığı seçiminin gelecek vadede İran’la bağlantılı bir konu haline geleceğini ifade etti.