Kabalan: İsrail'le anlaşma ulusal egemenlik intiharıdır

15 Temmuz 2026

Lübnan'ın Caferi Başmüftüsü Şeyh Ahmed Kabalan, hükümetin İsrail ile uzlaştığı "pilot bölgeler" planını "ulusal egemenlik intiharı" olarak nitelendirerek sert tepki gösterdi.

YDH- Lübnan'ın Caferi Başmüftüsü Şeyh Ahmed Kabalan, Lübnan hükümetinin İsrail ile müzakereler kapsamında üzerinde uzlaştığı "pilot bölgeler" projesini sert bir dille eleştirerek, bu adımı "ulusal egemenlik intiharı" olarak nitelendirdi.

Mevcut yönetimin halkın çıkarlarına ihanet ettiğini savunan Kabalan, hiçbir otoritenin halkın iradesinin üzerinde olamayacağını vurguladı.

Şeyh Kabalan, "Lübnan'ın varlığını savunma sorumluluğunu yarım asırdır taşıyan direniş ve ulusal silahlar, devletin en büyük güvencesidir" dedi.

Mevcut hükümetin dış güçlerle yaptığı anlaşmaların ulusal bir gerekçesinin olmadığını belirten Kabalan, "Halkın egemenliğine ihanet eden, ülkeyi Washington ve Tel Aviv'e pazarlayan bir yönetimin ne ulusal bir yetkisi ne de meşruiyeti vardır" ifadelerini kullandı.

Lübnan ordusuna duyduğu güveni yineleyen Kabalan, askeri gücün asli görevinin İsrail'in güvenliğini sağlamak değil, ulusal savunma onurunu korumak olduğunu hatırlattı.

Kabalan, "Lübnan ordusunun gerçek sınavı, güney sınırlarında İsrail'e karşı verilecek mücadelede olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Devlet kurumlarının İsrail ile iş birliği yapma eğiliminin kabul edilemez olduğunu savunan Müftü, "Mevcut iktidarın Lübnan'ı Siyonistlere teslim etmesine veya savunma kapasitemize zarar vermesine asla müsaade etmeyeceğiz" diye ekledi.

İsrail'in güvenliğini önceleyen her türlü siyasi kararın "gayrimeşru" olduğunu ilan eden Şeyh Kabalan, açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

"Ülkesine ve egemenliğine ihanet eden bir otoritenin aldığı kararlar geçersizdir. Bizler, Lübnan topraklarındaki Siyonist projenin her türlü kökünü kazımakla yükümlüyüz."