YDH-ABD’nin Kolombiya Üniversitesi öğretim görevlilerinden oluşan bir heyetin İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’dan özür dilemek için İran’ı ziyaret edeceği bildiriliyor.

 

Mehr haber ajansının bildirdiğine göre BM Genel Kurulu toplantısına katılmak üzere ABD’ye giden ve konuşmacı olarak davet edildiği Kolombiya Üniversitesi’nde söz konusu üniversitenin rektörünün hakaretlerine mazur kalan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’dan resmi olarak özür dilemek üzere Kolombiya Üniversitesi idarecilerinden ve öğretim görevlilerinden oluşan bir heyet İran’a gidiyor.

 

Kolombiya Üniversitesi tarih, sosyoloji, Ortadoğu araştırmaları ve İslam bilimi bölümlerindeki öğretim üyeleriyle söz konusu fakültelerin dekanlarının, üniversite rektörünü İran Cumhurbaşkanı’na yönelik aşağılayıcı demeçlerinden dolayı uzun bir süredir sert bir şekilde eleştirdikleri bildiriliyor.

 

Mehr haber ajansına açıklamada bulunan Kolombiya Üniversitesi’nden bir yetkili, İran’a gidecek heyetin Mahmud Ahmedinejad’a resmi özür içeren bir belge sunacağını belirtti.

 

Heyetin İran’da çeşitli üniversiteleri de ziyaret etmeyi ve İran’daki bazı üniversitelerle işbirliği protokolü imzalamayı da planladığını belirten yetkili, heyetin Kum kentini ve buradaki İslami ilmi havzalarını da ziyaret etmeyi istediğini ifade etti.

 

Öte yandan Kolombiya Üniversitesi Rektörü Lee Bollinger, İran’a gitmeyi planlayan heyetin üniversiteyi temsil etmediklerini belirterek heyetin ziyaretinin kişisel olduğunu söyledi.

 

Washington Post gazetesinde iki hafta önce yayımlanan bir makalede Kolombiya Üniversitesi Rektörünün İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’a yönelik aşağılayıcı ifadelerinden sonra söz konusu üniversitede bir tartışma kıyametinin koptuğu belirtilirken, söz konusu üniversitenin İslami ilimler bölümü öğretim üyelerinden Dick Balit, “o zamandan bugüne kadar üniversitede öylesine büyük bir tartışma koptu ki, ben bu üniversitede bulunduğum 30 yıllık süre içinde bu tartışmanın benzerine tanık olmamıştım” dedi.