
YDH- Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri, hava savunma birliklerinin Suudi Arabistan'a ait olduğunu belirttiği Türk yapımı Bayraktar Akıncı silahlı keşif İHA'sını el-Cevf vilayetinde düşürdüğünü açıkladı.
Seri, İHA'nın el-Cevf semalarında "düşmanca faaliyetler" yürüttüğü sırada uygun bir silahla vurulduğunu belirterek, Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin ülkenin egemenliğini ihlal etmeye yönelik her türlü girişime karşı koyacağını söyledi.
Yemen ordusunun tüm tehditlerle mücadele edebilecek kapasite ve imkânlara sahip olduğunu ifade eden Seri, ülkenin hava sahasını ve egemenliğini savunmayı sürdüreceklerini vurguladı.
Yemen Silahlı Kuvvetleri dün de Suudi Arabistan'daki Aramco tesislerine yönelik iki nitelikli operasyon düzenlediğini açıklamıştı. İlk operasyonda Cizan'daki hassas hedeflerin balistik füzeler ve İHA'larla, ikinci operasyonda ise Yenbu'daki Aramco tesislerinin balistik ve seyir füzeleri ile İHA'larla hedef alındığı belirtilmişti.
Sana yönetimi, birkaç gün önce Suudi savaş uçaklarının Sana Uluslararası Havalimanı'nı, Yemenli hastaları, yaralıları ve yurt dışında mahsur kalanları taşıyan İran sivil uçağının inişinden dakikalar önce hedef almasının ardından 2022 ateşkesinin sona erdiğini duyurmuştu.
Bunun ardından Sanaa'da ve çeşitli vilayetlerde düzenlenen milyonluk gösterilerde ilan edilen halk desteğine dayanarak Suudi Arabistan'a "kuşatmaya kuşatma" denklemi kapsamında deniz ablukası uygulandığı açıklanmış, Kızıldeniz'de Suudi şirketlerine ait gemiler hedef alınmaya başlanmıştı.