YDH-Lübnan’daki siyasi bunalımın çözümü için arabuluculuk yapan Arap Birliği Genel sekreteri Amr Musa, Hizbullah’ın silahının Lübnan’daki siyasi bunalımda gerçek sorun oluşturmadığını söyledi.

 

Mısır’da yayınlanan el-Ehram gazetesine demeç veren Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Lübnan’daki siyasi bunalımın çok karmaşık sebepleri olduğunu belirterek çeşitli politikaların, çeşitli nüfuzların ve Lübnanlı liderlerin birbirlerine güvenmemelerinin sorunun derinleşmesine sebep olduğunu söyledi.

 

Sorunun çözümü için uzun bir zamana ihtiyaç bulunduğunu belirten Musa, Hizbullah’ın silahsızlandırılmasının ve Refik Hariri cinayeti konusunda bir uluslar arası mahkeme kurulmasının Lübnan’daki bunalımın gerçek sebepleri olmadığını ifade etti.

 

Amr Musa, Arap Birliği’nin Lübnanlı siyasi liderlerle hükümet yanlılarının bakanlıkların yarıdan bir fazlasını elde etmemesi ve muhaliflerin de üçte bir artı bir oranında bakanlığa sahip olmaması konusunda anlaşmaya vardığını belirterek böylece iki tarafın da hükümetin kararlarını veto etme yetkisine sahip olmamasının hedeflendiğini söyledi.

 

Amr Musa’nın getirdiği öneri doğrultusunda 30 bakanlığın bulunduğu Lübnan kabinesinde hükümet yanlıları 16 bakanlığa, muhalifler de 11 bakanlığa sahip olamıyor.

 

30 bakanlığın hükümet yanlıları, muhalifler ve cumhurbaşkanı arasında eşit şekilde dağılımını öngören bir planın da sunulduğunu belirten Amr Musa, Lübnan bunalımının çözümü konusunda Arap Birliği planının başarılı olmasını ve yabancıların Arapları ilgilendiren meselelere karışmasının önlenmesini umduğunu söyledi.