YDH-İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın istihbarat alanında işbirliğini güçlendirmek için Türkiye’ye geleceği bildirildi.

 

Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün davetlisi olarak şubat ayında Türkiye’ye geleceği bildirilen İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın Türk meslektaşıyla ve askeri yetkililerle iki ülke arasındaki terörle mücadele ve istihbarat alanındaki ilişkilerin geliştirilmesini görüşeceği bildirildi.

 

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın Türkiye ziyaretinde Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın ertelenen İsrail ziyareti konusunun da görüşüleceği ifade ediliyor.

 

Türkiye ve İsrail arasındaki yıllık 2 buçuk milyar dolarlık ticaret hacminin büyük bir bölümünü savunma sanayi ürünleri oluşturuyor.

 

23 Şubat 1996 yılında imzalanan Askeri Eğitim ve İşbirliği Anlaşmasından sonra “stratejik ittifak” olarak nitelendirilen Türkiye İsrail ilişkileri, savunma sanayi işbirliğinden ortak askeri tatbikatların düzenlenmesine ve stratejik diyalog toplantılarına kadar çok geniş boyutlarda devam ettiriliyor.

 

Türk hükümetinden, Gazze’ye yönelik kuşatma kararının mimarı olarak bilinen Ehud Barak’ın Türkiye ziyaretini iptal edip etmeyeceği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

 

Genel Sekreterliğini Ekmeleddin İhsanoğlu’nun yaptığı İslam Konferansı Örgütü Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarının durdurulması ve buraya uygulanan kuşatmanın kaldırılması için BM Güvenlik Konseyi’nin olağanüstü toplantıya davet etmişti.

 

Siyasi gözlemciler, Ehud Barak’ın Ankara ziyaretinin iptal edilmesinin, Gazze konusunda yarın yapılacak BM Güvenlik Konseyi toplantısı öncesinde İsrail üzerindeki baskıyı arttıracağını belirtiyorlar.