PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.
Yemen Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan’ın ablukayı ve askeri yığınağını artırması halinde benzer önlemlerle karşılık verileceğini açıkladı.

YDH ― Sana’daki Dışişleri Bakanlığı, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Suudi rejiminin eylemlerini ne kadar tırmandırırsa, Yemen’in de benzer önlemlerle karşılık vereceğini teyit etti.
Dışişleri Bakanlığı, Suudi rejiminin önceki tüm taahhütlerinden cayması ve ablukayı eşi görülmemiş bir şekilde tırmandırmasının ardından Yemen Cumhuriyeti’nin “ablukaya abluka” denklemini uygulamaya başladığını açıkladı.
Bakanlık, bunun Yemen halkını dünyanın en büyük insani felaketinden kurtarmak için gerekli bir adım olduğunu belirtti.
Sözlerine şöyle devam etti:
“Yemen halkı bu denklemi dayattığında, Suudiler işgal altındaki tüm Yemen topraklarında sürekli olarak yandaşlarını seferber ederek daha da tırmandırıcı adımlar attılar.”
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Suudi birliklerinin yığılmasının Yemen’in güvenliği, emniyeti ve istikrarı için doğrudan bir tehdit oluşturduğunu belirtti.
Bakanlık, bu nedenle Yemen silahlı kuvvetlerinin söz konusu gelişmeye uygun şekilde müdahale ettiğini kaydetti.
Bakanlık ayrıca, Suudi rejiminin Yemen’e uyguladığı ablukayı kaldırmaktan, askeri yığılmalarını sona erdirmekten ve Yemen halkının kaynaklarına erişimini sağlamaktan başka alternatifi olmadığını anlaması gerektiğini vurguladı.
Dışişleri Bakanlığı, en yakın, en güvenli ve en az maliyetli çözümün Suudi rejiminin Yemen’in meşru ve haklı taleplerini yerine getirmesi ve Yemenlileri kendi hallerine bırakması olduğunu yineledi.
Bu durum, Yemen silahlı kuvvetlerinin geçen Temmuz ayında Suudi Arabistan ile 2022 ateşkesinin çöktüğünü ve Sana’da ve birçok vilayette milyonlarca kişinin katıldığı cuma yürüyüşlerinde Yemenlilerin dile getirdiği büyük halk desteğinin ardından Riyad’a deniz ablukası uygulandığını duyurmasının ardından ortaya çıktı.
Suudi Arabistan’ın saldırganlığına karşılık ve “kuşatmaya kuşatma” denkleminin bir parçası olarak, Yemen silahlı kuvvetleri Suudi petrol tankerlerinin Kızıldeniz’de seyretmesini yasaklıyor.