YDH- İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Lübnan savaşında bazı başarısızlıkların yaşandığını; ancak bundan gerekli dersleri çıkardıklarını ve yanlışları düzelttiklerini söyledi.

 

İsrail’in liman kenti Herzliya’da her yıl düzenlenen konferanslar dizisine katılan Başbakan Ehud Olmert, Lübnan savaşında yaşanan başarısızlığın sebeplerini araştıran Winograd komisyonunun raporunun nihai şeklinin yayımlanmasına günler kala, aldığı savaş kararını savundu.

 

Lübnan’a yönelik ikinci savaş kararını vermekten pişmanlık duymadığını ve bunu kapsamlı bir şekilde tartışmaya hazır olduğunu belirten Olmert, “Yanlışlar yapıldı, bazı başarısızlıklar yaşandı; ama gerekli dersleri aldık, hatalar düzeltildi, yanlış uygulamalar değiştirildi” dedi.

 

Savaşta yaşanan başarısızlıkları tartışmaktan kaçmadığını ve tüm sorulara sabırla cevap verebileceğini belirten Olmert, sorumlu bir liderin eleştirileri cevaplaması gerektiğine ve doğru cevaplarla herkesi ikna etmesi gerektiğine inandığını söyledi.

 

İsrail’in Lübnan savaşı sonunda elde ettiği en büyük kazanımın kuzey sınırlarının güvenliğinin sağlanması olduğunu belirten Olmert, “bu sınırlar geçtiğimiz 18 ay boyunca huzur ve güvenlik içinde olmuştur. Bu, son 25 yıl içinde bu bölgede huzur içinde yaşadığımız en uzun dönemdir” dedi.

 

Hizbullah’ın eskisinden çok daha güçlü olduğunu da belirten Olmert, bölgede yeni bir savaşın yaşanması ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek “şu an Hizbullah’ın ne tür roketlere ve füzelere sahip olduğunu bilmemiz gerekiyor” diye konuştu.