YHD-El Kaide örgütüyle mücadele amaçlı olarak Sünni aşiretler tarafından kurulan Uyanış Konseyleri, kendileriyle ilgili bir bakanlık kurulmasını istedi.

 

Irak Uyanış Konseyleri Başkanı Şeyh Ali el-Hatem, el-Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada Uyanış Konseyleri’nin Irak açısından ulusal bir proje olduğunu belirterek Bağdat’taki genelkurmayla bağlantılı olduklarını açıkladı.

 

Uyanış Konseylerinin belli bir siyasi eğilim doğrultusunda hareket etmediğini belirten Şeyh Ali el-Hatem, “Biz ABD’ye bağlı değiliz, bizim önceliğimiz yasaların korunması ve evlatlarımıza gelecek fırsatı yaratmaktır” dedi.

 

Kendilerinin Irak hükümetine bağlanmış bir halka rolü oynadığını belirten Şeyh Hatem, Uyanış Konseylerine mensup kişilerin sayısının oldukça fazla olduğunu ve Irak hükümetinden kendileri için bir bakanlık kurmasını istediklerini söyledi.

 

Kendilerine bağlı savaşçıların Irak polisinden ve ordusundan eğitim aldıklarını belirten Şeyh Hatem, Başbakan Maliki’nin el-Enbar iliyle ilgili uyguladığı politikaların da son derece başarılı olduğunu ifade etti.