Anket: Amerikalı gençler, Trump'a oy verdiği için pişman Yazıya git

PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.

Yakın Doğu Haber
BATI YARIM KÜRE
28 Ağustos 2026 · 14:41

Anket: Amerikalı gençler, Trump'a oy verdiği için pişman

Navigator tarafından yapılan son kamuoyu araştırması, ABD Başkanı Donald Trump'a oy veren Z kuşağı seçmenlerin yaklaşık üçte birinin bu kararından pişmanlık duyduğunu ortaya koydu.

YDH - ABD'de yapılan yeni bir kamuoyu araştırması, 2024 başkanlık seçimlerinde Başkan Donald Trump'a oy veren genç seçmenler arasındaki memnuniyetsizliğin arttığını ortaya koydu.

Araştırma kuruluşu Navigator tarafından yayımlanan ankete göre, Trump'a oy veren Z kuşağı mensuplarının yüzde 31'i bu tercihinden pişmanlık duyduğunu belirtti. Pişmanlık oranının en yüksek olduğu grubu Z kuşağı oluştururken, bu grubu yüzde 28 ile Y kuşağı (milenyum kuşağı), yüzde 20 ile X kuşağı ve yüzde 10 ile 1940-50'liler kuşağı izledi.

Anket sonuçları, Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin bu sonbaharda düzenlenecek ara seçimlere hazırlandığı bir dönemde, Trump ve Cumhuriyetçi Parti'nin karşı karşıya olduğu olumsuz kamuoyu yoklamalarına bir yenisini ekledi.

Z kuşağı, 2024 başkanlık yarışında Trump için önemli bir oy kaynağı olmuştu. Pew Araştırma Merkezi'nin verilerine göre Trump, 1990'lar ve 2000'lerde doğan seçmenlerin yüzde 42'sinin oyunu alırken, eski Başkan Yardımcısı Kamala Harris aynı yaş grubunda yüzde 55 desteğe ulaşmıştı.

Gençler siyasete önem veriyor ancak gidişattan kaygılı

Navigator Anket ve Analiz Direktörü Tina Tang, The Hill'e yaptığı değerlendirmede, "Genç Amerikalılar bize siyasetin kimlikleri açısından son derece önemli olduğunu söylüyor. Ancak bu durum, mevcut siyasi sistemden memnun oldukları ya da ülkenin genel gidişatı konusunda iyimserlik taşıdıkları anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.

Araştırmada katılımcılara Başkan Trump'ın görev onay oranı da soruldu. Trump'a onay oranı yüzde 33 ile en düşük seviyede Z kuşağında kaydedildi.

Bu yaş grubunun yalnızca üçte biri Trump'ın görevini yürütme biçimini "kesinlikle" veya "kısmen" onayladığını belirtti. Onay oranı Y kuşağında yüzde 38, X kuşağında yüzde 39 ve Boomer kuşağında yüzde 41 olarak ölçüldü.

Tang, elde edilen bulguların Z kuşağının genel siyasi eğilimleriyle örtüştüğünü vurguladı. Ankete katılan Z kuşağı seçmenlerin yüzde 40'ı siyasetin kişisel kimlikleri için "çok önemli" olduğunu ifade etti. Bu oran, tüm yaş grupları arasındaki en yüksek seviyeyi oluşturdu.

Gençlerin siyasi tutumuna değinen Tang, "Genç Amerikalılar, Trump'tan ve ekonomiden memnun olmayan kesimler içinde orantısız biçimde yüksek bir paya sahip. Ancak bu, doğrudan bir partiye yöneldikleri anlamına gelmiyor" dedi.

Yakın Doğu Haber
ydh.com.tr
Bu belge 28.08.2026 15:59 tarihinde alınmıştır.
https://ydh.com.tr/d/43930/anket-amerikali-gencler-trump-a-oy-verdigi-icin-pisman