Washington İran’ın dolara erişim kanallarını kapatıyor Yazıya git

PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.

Yakın Doğu Haber
BATI YARIM KÜRE
28 Ağustos 2026 · 23:45

Washington İran’ın dolara erişim kanallarını kapatıyor

ABD Hazine Bakanlığı, “ekonomik dışlama” kampanyası kapsamında İran’a yönelik yaptırımlarını genişletiyor.

YDH ― ABD Hazine Bakanlığı, İran’ın dolara ve küresel finans sistemine erişmek için kullandığı kanalları hedef alarak, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Bank Misr Emirates’in ABD finans kuruluşlarıyla muhabir hesap ilişkisi kurmasını engellemeye yönelik bir düzenleme önerdi.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD Mali Suçlarla Mücadele Ağı (FinCEN), yurt dışında faaliyet gösteren ve "büyük bir kara para aklama endişesi" oluşturan bir finans kuruluşu olarak tanımlanan Bank Misr Emirates’in ABD’deki muhabir bankacılık hizmetlerine erişimini engelleyecek bir kural önerisini duyurdu. 

Ekran Resmi 2026-08-28 23.49.54

Açıklamada, önerilen düzenlemenin Federal Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 30 gün sürecek bir kamuoyu görüşü sürecine tabi olacağı belirtildi.

Düzenlemenin, Bank Misr Emirates’in diğer ülkelerdeki faaliyetlerini kapsamadığı da ifade edildi.

ABD Hazine Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Mısır Merkez Bankası’nın Ocak 2024 ile Haziran 2026 arasındaki dönemde, İran’ın kayıt dışı bankacılık ağlarının bir parçası olabilecek 103 şirket için yaklaşık 1,8 milyar dolarlık işlem gerçekleştirdiği tahmin ediliyor.

Bakanlık, Bank Misr Emirates’i İran yönetiminin dolara erişiminde kilit bir bağlantı olarak nitelendiriyor.

Ekran Resmi 2026-08-28 23.52.59

Açıklamada, bankanın bazı müşterilerinin, İran Savunma Bakanlığı ve Devrim Muhafızları tarafından ABD yaptırımlarını aşmak ve kara para aklamak amacıyla kullanıldığı iddia edilen paravan şirketler olduğu ileri sürülüyor.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ise Washington’ın, İran’a yardım eden kişilerin dolara ve küresel finans sistemine erişiminin sona ereceği konusunda uyarıda bulunduğunu söyledi.

Bessent, önerilen önlemi, İran yönetimini desteklemekle suçladığı Bank Misr Emirates’i sorumlu tutmaya yönelik ilk adım olarak değerlendirdi.

Önerilen kurala göre, ABD finans kuruluşlarının Bank Misr Emirates adına muhabir hesap açması veya mevcut hesapları sürdürmesi yasaklanacak.

Ekran Resmi 2026-08-28 23.54.03

ABD finans kuruluşlarının ayrıca, Bank Misr Emirates ile bağlantılı işlemlerin yabancı finans kuruluşlarının muhabir hesapları üzerinden gerçekleştirilmesini önlemek için makul adımlar atması gerekecek.

Mısır Merkez Bankası ise bugün yaptığı açıklamada, "bu önlemlerle ilgili olarak Amerikan tarafıyla temas halinde olduklarını" belirtti.

Mısır Merkez Bankası, söz konusu önlemin yalnızca BAE’deki şubesinin ABD doları cinsinden muhabir bankalarla gerçekleştirdiği işlemlerle sınırlı olduğunu vurguladı.

Banka, kararın Mısır bankacılık sektöründeki herhangi bir bankayı, Mısır Merkez Bankası’nın Mısır Arap Cumhuriyeti’ndeki şubesini veya diğer yabancı şubelerini kapsamadığını açıkladı. ABD ayrıca, İran’a yönelik terörle mücadele yetkisi kapsamında Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) aracılığıyla İran’ın Bank Melli bankasının Dubai şubesinin genel müdürü Reza Mohammad Ta’idi’ye yaptırım uyguladı.

Ekran Resmi 2026-08-28 23.55.24

ABD Hazine Bakanlığı, Bank Melli’nin Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü tarafından kontrol edilen hesaplar üzerinden milyarlarca dolarlık işlemi kolaylaştırdığını belirtti. Bakanlık, açıklamasında bu hesapların Irak da dahil olmak üzere İran’la ittifak halindeki kuruluşların finansmanında kullanıldığını ifade etti.

Bakanlık ayrıca, yaptırım uygulanan İranlı döviz bürosu Badram Pirozan’ın, diğer adıyla Opal Exchange’in, kara para aklamasına ve uluslararası finans sistemine erişmesine yardımcı olduğunu belirtti. Bu açıklamanın ardından Hong Kong’da kayıtlı Cumming Trading Limited de yaptırım kapsamına alındı.

Yaptırımlar, listede yer alan kişi ve kuruluşların ABD’de bulunan veya ABD vatandaşlarının kontrolündeki varlıklarının ve bu varlıklardaki menfaatlerinin dondurulmasını içeriyor.

Dondurma işlemi, listede yer alan kişilerin doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 50 ya da daha fazla hissesine sahip olduğu tüm kuruluşlar için de geçerli olacak.

ABD Hazine Bakanlığı ayrıca, listede yer alan kişiler adına önemli işlemler gerçekleştiren yabancı finans kuruluşlarının ikincil yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu. Bu yaptırımlar arasında, söz konusu kuruluşların ABD’de muhabir veya ödeme hesabı açma yeteneğinin yasaklanması ya da kısıtlanması da bulunuyor.

Yakın Doğu Haber
ydh.com.tr
Bu belge 29.08.2026 01:03 tarihinde alınmıştır.
https://ydh.com.tr/d/43957/washington-iran-in-dolara-erisim-kanallarini-kapatiyor