YDH-Lübnan savaşında yaşanan başarısızlığın soruşturulması için kurulan Winograd komisyonunun bugün yayımlayacağı son raporda Olmert hükümetinin eleştirilmesi beklenirken, hükümetin istifa etmeyeceği bildirildi.

 

Başbakan Ehud Olmert’in liderliğini yaptığı Kadima Partisine mensup Maliye Bakanı Roni Bar-on, Winograd raporuna rağmen hükümetin istifa etmeyeceğini ve erken seçimlere de gidilmeyeceğini belirtti.

 

2006 Temmuz’unda Hizbullah’la yapılan savaşta, İsrail’in yaşadığı başarısızlığın sebeplerini araştıran Winograd komisyonunun hazırladığı raporun son şeklinin bu akşam saat 6’da yayımlanması bekleniyor.

 

Öte yandan İsrail Kanal-10 televizyonunun yaptığı bir ankette, katılımcıların yüzde 56’sının Olmert hükümetinin istifa etmesini istediği bildirildi.

 

İsrail İşçi Partisi Lideri ve savunma Bakanı Ehud Barak da daha önce Winograd raporunun son şeklinin yayımlanmasından sonra koalisyondan ayrılacaklarını söylemiş; ancak daha sonra İsrail’in hassas bir dönemden geçtiğini belirterek ayrılma kararından vazgeçtiğini açıklamıştı.

 

Lübnan savaşı yenilgisinden sonra İsrail içinde olağanüstü bir destek kaybına uğrayan Başbakan Ehud Olmert’in, ABD’deki İsrail lobileri tarafından desteklendiği bildiriliyor.

 

Siyasi gözlemciler, Olmert hükümetinin istifa etmesinin veya erken seçimlere gidilmesinin, İsrail’in Hizbullah karşısında yenildiğinin resmen itiraf edilmesi anlamına geleceğini belirterek, İsrail’in böylesi bir mesaj vermemek için Olmert hükümetini görevde tutmayı sürdürmeye çalışacağını belirtiyorlar.