Havayollarına kritik Körfez uyarısı Yazıya git

PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.

Yakın Doğu Haber
ARAP DÜNYASI
31 Ağustos 2026 · 19:18

Havayollarına kritik Körfez uyarısı

Avrupa Birliği Havacılık Emniyet Ajansı (EASA), ABD ve İran arasında yeniden başlayan çatışmaların ardından havayolu şirketlerine yönelik Fars Körfezi hava sahası uyarısını daralttı.

YDH ― Avrupa Birliği Havacılık Emniyet Ajansı (EASA), Pazartesi günü havayolu şirketlerine yönelik uyarısını 30 Eylül'e kadar uzattı.

Fars Körfezi ülkeleri için yayımlanan son tavsiyede EASA, “Fars Körfezi suları üzerindeki riskler yüksek olmayı sürdürürken, etkilenen Uçuş Enformasyon Bölgeleri içindeki havalimanlarına iniş veya bu havalimanlarından kalkış için gerekli operasyonlar yeterli tedbirlerle gerçekleştirilebilir,” ifadelerine yer verdi.

Ajans, Fars Körfezi'nin Bahreyn, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri kara suları üzerindeki hava sahasından kaçınılmasını istedi.

EASA, daha önce bu ülkelerin hava sahasının tamamından kaçınılmasını öneren tavsiyesini ise daralttı.

Yeni tavsiye, ABD ve İran arasında Temmuz sonundan bu yana ilk kez çatışmaların yeniden başlamasından saatler sonra geldi.

Ajans, havayolu işletmecilerinden bu ülkelerin kara toprakları üzerinde operasyon yaparken tedbirli olmalarını istedi.

Ayrıca havayollarının Umman'ın Muscat uçuş enformasyon bölgesi içindeki Umman Denizi suları üzerinde de operasyon yapmaması gerektiği vurgulandı.

EASA, Ürdün hava sahasından kaçınma yönündeki önceki tavsiyesini kaldırırken, havayolu şirketlerine 30 Eylül'e kadar tedbirli olmaları çağrısında bulundu.

Ajans ayrıca İran, Irak ve Lübnan hava sahalarında operasyon yapılmaması yönündeki tavsiyelerini de Eylül sonuna kadar uzattı.

Öte yandan EASA, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a iniş veya buradan kalkış yapacak uçuşlara, yaklaşmanın denizden başlaması veya kalkışın deniz üzerinde sonlanması koşuluyla izin verildiğini belirtti.

Yakın Doğu Haber
ydh.com.tr
Bu belge 31.08.2026 21:00 tarihinde alınmıştır.
https://ydh.com.tr/d/44040/havayollarina-kritik-korfez-uyarisi