Blair, Abbas’tan “Filistin” adını silmesini istedi Yazıya git

PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.

Yakın Doğu Haber
BATI YARIM KÜRE
03 Eylul 2026 · 13:23

Blair, Abbas’tan “Filistin” adını silmesini istedi

İngiltere’nin eski başbakanının Trump’ın “Barış Kurulu” adına Ramallah’a giderek müfredat konusunda baskı yaptığı bildirilirken, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın talebi reddettiği belirtildi.

YDH- İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair’in, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’nin savaş sonrası yönetimi için oluşturduğu “Barış Kurulu” adına Filistin yönetimine, okul kitaplarında “Filistin” ifadesinin kullanılmaması yönünde baskı yaptığı bildirildi.

Middle East Eye’a (MEE) konuşan İngiltere’nin eski BM Büyükelçisi Jeremy Greenstock, Blair’in Ramallah’a giderek Filistin yönetiminden ders kitaplarındaki “Filistin” ifadelerini kaldırmasını istediğini ve bunun yerine İsrail’in Batı Şeria için kullandığı “Yahudiye ve Samiriye” tanımının kullanılmasını talep ettiğini söyledi.

Greenstock, söz konusu talebin Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas tarafından reddedildiğini belirtti.

Blair’in talebi reddedildi

Greenstock, MEE’nin David Hearst Podcast’ine verdiği kapsamlı röportajda, Blair’in Filistin yönetimine, Gazze’deki savaşın sona erdirilmesine yönelik İsrail’le bir anlaşmaya varabilecek taraf olarak “Barış Kurulu” tarafından kabul edilmek istiyorsa eğitim müfredatındaki “Filistin” kelimesini kaldırması gerektiğinin iletildiğini söyledi.

Greenstock, bu bilgiyi bakanlık düzeyindeki bir kaynaktan aldığını belirterek, Abbas’ın böyle bir adımı kabul etmeyeceğini söyledi.

Ancak Blair’in sözcüsü iddiayı reddetti. Sözcü, eski başbakanın böyle bir talepte bulunmadığını ve iddianın “tamamen uydurma” olduğunu savundu.

Blair’in Trump’ın damadı Jared Kushner ve Gazze Özel Temsilcisi Nickolay Mladenov ile ağustos ayının ortalarında İsrail’e gittiği biliniyor. Üçlü, Gazze için hazırlanan yol haritasını reddeden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşmüş, ardından Kahire’ye geçerek Gazze’nin yönetimini devralması planlanan Filistinli teknokrat grubun yanı sıra Hamas temsilcileriyle görüşmüştü.

Greenstock: Blair’in tarafsız arabulucu olması zor

Greenstock, Blair’in yeni görevindeki konumunu da eleştirdi. Irak savaşı sırasındaki rolü nedeniyle Blair’in hem İsrail hem de Filistin tarafıyla eşit mesafede müzakere edebilecek bir konumda olmadığını savundu.

Eski büyükelçi, Blair’in Irak ve hükümetten ayrıldıktan sonraki Filistin politikaları nedeniyle “önyargılı” görüleceğini ve bu nedenle görevinde zorluk yaşayacağını söyledi.

Greenstock ayrıca, Trump tarafından Gazze’nin yeniden inşasını ve savaş sonrası yönetimini denetlemek amacıyla oluşturulan “Barış Kurulu”nu “soyut ve keyfi bir komite” olarak nitelendirdi.

Kurulun, Filistin topraklarının geleceğine ilişkin alınması gereken zor kararların yükünü taşıyabilecek kadar güçlü bir yapıya sahip olmadığını savunan Greenstock, kurulun hem İsrail hem de Arap tarafı üzerinde sahada belirleyici bir etki oluşturamayacağını söyledi.

“Filistin” adının silinmesine yönelik tartışma

MEE, “Filistin” adının tarihsel ve kamusal alandan çıkarılmasına yönelik çabaların yalnızca eğitim müfredatıyla sınırlı olmadığını vurguladı.

İsrail makamlarının işgal altındaki Doğu Kudüs’teki devlet okullarında 45 binden fazla Filistinli öğrenciye İsrail müfredatını dayatmaya başladığı aktarılırken, işgal altındaki Filistin topraklarında yeni bir müfredatın da görüşülmek üzere dolaşımda olduğu belirtildi.

Haberde ayrıca Lübnan’daki UNRWA müfredatında bazı haritalarda “Filistin” yerine “Batı Şeria” ve “Gazze Şeridi” ifadelerinin kullanılmasının protestolara yol açtığı hatırlatıldı.

MEE’nin daha önceki bir soruşturmasına göre İngiltere’deki British Museum’da “Filistin”, “Filistinli” ve “İsrail işgali” ifadelerinin sergilerden çıkarılması da İsrail yanlısı aktivistlerin yürüttüğü lobi faaliyetlerinin ardından gerçekleşti.

Yakın Doğu Haber
ydh.com.tr
Bu belge 03.09.2026 15:21 tarihinde alınmıştır.
https://ydh.com.tr/d/44187/blair-abbas-tan-filistin-adini-silmesini-istedi