YDH-Tarık Haşimi liderliğindeki Hizb-i İslami’nin “Ilımlılar İttifakı” adı verilen dörtlü ittifaka katılmasının ardından İyad Allavi liderliğindeki el-Irakıyye’nin de söz konusu ittifaka girebileceği belirtiliyor.

 

Irak’ta yayınlanan es-Sabah gazetesinin haberine göre el-Irakıyye grubu milletvekillerinden Vail Abdullatif, “El-Irakıyye’nin beşli ittifaka katılması ve bu ittifakın altılı ittifak olması mümkün” diye konuştu.

 

Irak İslami Yüksek Konseyi, Dava Partisi, KDP ve KYB, daha önce bir ittifak anlaşması imzalamış, “ılımlılar İttifakı” adı verilen bu ittifaka, daha sonra da Hizb-i İslami katılmıştı.

 

Siyasi grupların ulusal uzlaşmayı ve siyasi süreci güçlendirmek için attığı bu adımların olumlu sonuçlar doğuracağını belirten Abdullatif, el-Irakıyye ile söz konusu ittifak arasında görüşmelerin sürdüğünü; ittifak içindeki Hizb-i İslami ile yapılan görüşmelerde de ittifaka katılım yönünde güçlü bir eğilimin ortaya çıktığını ifade etti.

 

Öte yandan geçtiğimiz yılın ağustos ayında hükümetten ayrılan Irak Uzlaşma Cephesi’nin hükümete dönmesinin son derece yakın olduğu, bu çerçevede Başbakan Nuri el-Maliki’nin cephe temsilcileriyle bir toplantı yaptığı bildiriliyor.

 

Önce Sadr grubunun, ardından da Uzlaşma Cephesi ile Allavi grubunun hükümetten çekilmesi, hükümeti zayıflatan ve ABD’nin ve Kürt partilerin hükümet üzerindeki etkisini arttıran bir süreç başlatmıştı.

 

Sünni partilerin, el-Irakıyye’nin ve Sadr grubunun hükümete dönmesinin hükümeti güçlendireceği ve başta Kerkük sorunu ve petrol yasası olmak üzere ABD ve Kürt partilerin talepleri konusunda Irak hükümetini daha bağımsız ve güçlü kılacağı yorumları yapılıyor.