YDH-BM Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed el-Baradei, İran’ın nükleer programının askeri amaçlı olduğuna dair bir bulgunun olmadığını belirtti.

 

Kahire’de bir basın toplantısı düzenleyen Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed el-Baradei, İran’ın nükleer programının askeri amaçlı olduğunu gösteren bir bulguya rastlamadıklarını belirterek barışçıl amaçla uranyum zenginleştirmenin İran’ın doğal hakkı olduğunu ve 2008 yılı içinde bu meselenin çözüme kavuşmasını umduğunu söyledi.

 

İran’la Ajans arasında yapılan görüşmelerde önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Baradei, ABD’nin yayımladığı ve İran’ın nükleer programının askeri bir yönünün bulunmadığını belirten son istihbarat raporunun da kendilerinin bu tutumunu teyit ettiğini ifade etti.

 

İran’a nükleer programıyla ilgili yapılacak bir askeri müdahalenin Ortadoğu’yu uçuruma iteceğini belirten Baradei, “İran’ın tek sorunu uranyum zenginleştirmesinin barışçı olduğuna Batılı ülkelerin ikna olmamasıdır” dedi.

 

İsrail’in kendisini İran yanlısı olmakla suçladığının hatırlatılması üzerine de el-Baradei, “ben bu suçlamaya cevap vermeyeceğim; çünkü işime yönelik eleştirilere gerçekçi tutumumla cevap veriyorum” dedi.

 

Dünyada nükleer çalışmalarla ilgili tek yasal kurum olan Uluslar arası Atom Enerjisi’nin Başkanı Muhammed el-Baradei, İsrail’in nükleer silahların yayılmasının önlenmesini öngören NPT konvansiyonuna katılması için birçok kez başvuruda bulunduğunu; ancak İsrail’in konvansiyona katılmayı reddettiğini belirtti.