YDH-Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından İmad Muğniye’nin düzenlenen terörist bir saldırı sonucu hayatını kaybetmesi Lübnan içinde ve dışında farklı tepkilere neden oldu.

 

Lübnan eski başbakanlarından Selim el-Hos, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Şehit İmad Muğniye, cihat ve direniş yolunun büyük bir yiğidiydi. Onun yüce ideali uğrundaki fedakarlıkları bizim için bir örnektir” dedi.

 

Cebel Amil Müslüman Alimler Kurulu yayımladığı bildiride “İmad Muğniye’nin şehadeti, Lübnan ve Filistin için büyük bir kayıptır. Siyonist rejim şunu bilmelidir ki bu şehidin kanı bu rejimin kökünü kazıyacak mücadeleyi daha da güçlendirecektir” ifadesine yer verdi.

 

Filistin İslami Cihat Örgütü, konuyla ilgili bildirisinde “İmad Muğniye’nin şehadetini ümmete tebrik ediyoruz, şehidin kanı yeni zaferleri beraberinde getirecektir” dedi.

 

Lübnanlı dini mercilerden Seyyid Hüseyin Fadlullah ve Emel Hareketi Başkan Yardımcısı Ali Hasan Halil, İmad Muğniye’nin İslami Direniş’in önde gelen isimlerinden biri olduğunu belirterek saldırıyı kınadı ve saldırıdan İsrail’i sorumlu tuttu.

 

İslami Hareketler konusundaki uzman isimlerden Enis Nakkaş ise İmad Muğniye’nin 2006 yılında İsrail’in yenilgisiyle sonuçlanan savaşa komuta eden önemli bir asker olduğunu belirterek bu saldırının Ortadoğu’da yaşanabilecek büyük gelişmeleri başlatacak bir kıvılcım olduğunu ve cevapsız kalmayacağını söyledi.

 

En büyük hükümet yanlısı grup olan el-Mustakbel Partisi’nin Lideri Sa’ad Hariri, de İmad Muğniye’ye yönelik terörist saldırıyla ilgili bir açıklama yaparak saldırıyı kınadı ve Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah’a başsağlığı diledi.

 

Hariri, yaptığı açıklamada “Lübnanlıların kanı ulusal birliğin korunması, devletin ve onun kurumlarının ve kuruluşlarının desteklenmesi, mantık, diyalog, birlik ve beraberlik yolunda dökülmelidir” dedi.

 

Hamas da Dr. Sami Ebu Zuhri aracılığıyla yaptığı açıklamada İmad Muğniye’nin öldürülmesini kınayarak “bu saldırı Siyonist rejimin terörist mahiyetinin bir göstergesidir” ifadesine yer verdi.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack ise Muğniye'nin, birçok kişinin ölümünden sorumlu soğukkanlı bir katil ve terörist olduğunu söyledi ve ''Dünya bu adam olmadan daha güzel'' diye konuştu.

   

İmad Muğniye’ye yönelik terörist saldırıdan sorumlu tutulan İsrail ise Başbakanlık bürosu aracılığıyla yayımladığı bildiride İsrail’in olayla bir ilgisinin bulunmadığını belirterek “bu kadar açıklamayı yeterli görüyoruz” ifadesine yer verdi.