PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.
Rusya Acil Durumlar Bakanı Aleksandr Kronkov, Tahran’a bir heyet göndermek ve iki ülke arasındaki uzmanlık eğitimleri ile ortak tatbikatları artırmak istediklerini açıkladı.

YDH ― Rusya Acil Durumlar Bakanı Aleksandr Kronkov, altyapının tehditlere karşı korunması ve kriz yönetimi alanında İran’ın deneyimlerinden yararlanmak için Tahran’a bir heyet göndermek istediklerini açıkladı.
Kronkov, Astrahan’da düzenlenen Hazar-2026 tatbikatı kapsamında İran Kriz Yönetimi Örgütü Başkan Yardımcısı Omid Mohtarmi ile yaptığı görüşmede, iki ülkenin benzer doğal ve insan kaynaklı tehditlerle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Rus yetkili, İran’ın son savaş sırasında halka yardım ve hizmet sağlama deneyimine dikkat çekerek iki ülkenin uzmanları arasında deneyim paylaşımı ve ortak tatbikatların artırılması gerektiğini belirtti.
Kronkov ayrıca İranlı uzmanların Rusya Acil Durumlar Bakanlığı bünyesinde eğitilmesi ve kısa süreli eğitim programları düzenlenmesi konusunda da işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.
Mohtarmi ise İran ile Rusya arasında kriz yönetimi alanında uzun vadeli bir işbirliği planı hazırlanmasını önerdi. İranlı yetkili, iki ülkenin kriz yönetimi kurumları arasında ortak bir anlaşma imzalanmasına hazır olduklarını söyledi.
Görüşmelerde ayrıca havadan yangın söndürme, uydu ve drone görüntüleriyle afet hasarlarının değerlendirilmesi, yüksek binaların güvenliği, arama-kurtarma faaliyetleri ve kriz yönetim merkezleri gibi konularda işbirliği ele alındı.
Hazar-2026 tatbikatına İran, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve Azerbaycan’ın kriz yönetimi kuruluşlarından ekipler katıldı. Tatbikatta yangın söndürme, petrol sızıntılarına müdahale, gemi ve uçak kazalarında kurtarma ile enkaz altında arama gibi senaryolar uygulandı.