PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.
İranlı General Ebulfazl Şikarçi, CENTCOM Komutanı Brad Cooper’ın Hürmüz Boğazı’ndan tanker geçişlerine ilişkin açıklamalarını yalanlayarak boğazdaki inisiyatifin İran’ın elinde olduğunu söyledi.

YDH ― İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Ebulfazl Şikarçi, ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Brad Cooper’ın Hürmüz Boğazı’nda petrol tankerlerine eşlik edildiği ve tankerlerin boğazdan güvenli şekilde çıkışının sağlandığı yönündeki iddialarının yanlış ve asılsız olduğunu söyledi.
Şikarçi, söz konusu iddiaların bölgede yorgun ve bitkin durumda bulunan “Amerikan terörist ordusu güçlerinin” moralini yükseltmeyi amaçlayan başarısız bir psikolojik operasyon olduğunu söyledi.
İran Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü, ABD’nin açıklamalarının sahadaki gerçeklere dayanmadığını ve Washington’ın bölgede uğradığı ağır mali ve insani kayıpları haklı göstermeyi amaçladığını ifade etti.
Şikarçi ayrıca Cooper’ın açıklamalarının, “saldırgan ülkenin ordusunun” bölgeden çekildiği gerçeğini değiştiremeyeceğini vurguladı.
Şikarçi, Hürmüz Boğazı’ndaki inisiyatifin tamamen “güçlü İran silahlı kuvvetlerinin” elinde olduğunu söyledi.
CENTCOM Komutanı Brad Cooper, cumartesi günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, ABD güçlerinin son iki ay içinde Körfez ülkelerinden Hürmüz Boğazı üzerinden 1 milyar varilden fazla ham petrolün çıkışına destek verdiğini söyledi.
Cooper ayrıca ABD güçlerinin koordineli koruma sağlayarak boğazdan geçen 2 binden fazla ticari gemiye eşlik ettiğini açıkladı.
Cooper, Hürmüz Boğazı’ndaki ana geçiş rotalarının mayınlardan temizlendiğini ve binlerce geminin boğazdan geçtiğini söyledi.
CENTCOM Komutanı ayrıca son iki haftada boğazdan geçen ham petrol, kargo ve sıvılaştırılmış doğal gaz hacminin önceki altı ayın herhangi bir döneminden daha yüksek seviyeye ulaştığını ifade etti.
Cooper, İran’ın ise ABD’nin uyguladığı “sıkı abluka” nedeniyle tek bir varil bile petrol ihraç edemediğini iddia etti.
Şikarçi’nin açıklamalarından birkaç gün önce İran İslam Devrimi Yüksek Lideri’nin siyasi danışmanı Muhammed Bakır Zulgadr de Hürmüz Boğazı’nın açılması konusunda açıklama yapmıştı.
Zulgadr, İranlı savaşçıların “suçlu Donald Trump ve kasap Benjamin Netanyahu iktidardan devrilene kadar Hürmüz Boğazı’nı açmayacaklarını” söylemişti.
Zulgadr ayrıca bu kararın “halkımızın intikamının ilk aşaması” olduğunu ifade etmişti.