İran’dan Rusya ve Çin’e ABD dayatmalarına karşı birlik çağrısı Yazıya git

PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.

Yakın Doğu Haber
İRAN
02 Ekim 2026 · 16:35

İran’dan Rusya ve Çin’e ABD dayatmalarına karşı birlik çağrısı

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Said Hatibzade, ABD’nin saldırı ve ekonomik baskılarına karşı ortak tutum çağrısı yaparken, savaşın sona ermesi için Washington’dan somut güvenceler istediklerini açıkladı.

YDH- İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Said Hatibzade, dünyanın ABD hegemonyasından uzaklaştığını belirterek İran, Rusya ve Çin’in Washington’ın askerî ve ekonomik dayatmalarına karşı birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi. Hatibzade, savaşı sona erdirmeye yönelik İran önerisine ilişkin ABD’nin ilk değerlendirmelerinin Katar aracılığıyla alındığını da açıkladı.

Moskova’da Russia-1 televizyonuna konuşan Hatibzade, ABD’nin saldırılarını, yaptırımlarını ve başka ülkelerin siyasi yapılarını değiştirme girişimlerini kınadı. Bağımsız ülkelerin Washington’ın “hukuk tanımazlığına” karşı birleşmesi gerektiğini vurguladı.

BRICS ve Şanghay İşbirliği Örgütü’nün daha adil bir uluslararası düzen için umut sunduğunu belirten Hatibzade, “Washington doları bile hepimize karşı bir silaha dönüştürdü. Ekonomiyi de bize karşı silah hâline getirdi” dedi.

Stratejik ortaklık ve ulusal savunma

Hatibzade, kapsamlı stratejik ortaklık belgesiyle İran-Rusya ilişkilerinin yeni bir düzeye taşındığını; ekonomik, siyasi, askerî ve kültürel iş birliğinin genişlediğini söyledi. İki ülkenin henüz kullanılmamış imkânları harekete geçirmek için çalıştığını belirtti.

ABD ve İsrail’in saldırılarının, müzakereler sürerken ve anlaşmanın yakın olduğu açıklanırken başladığını hatırlatan Hatibzade, 28 Şubat’ta Minab’daki bir ilkokula art arda düzenlenen iki saldırıda 168 çocuk ve okul çalışanının katledildiğini kaydetti. ABD’nin işlediği savaş suçlarının unutulmayacağını vurguladı.

İran halkının yaşadığı acıyı kararlı bir direnişe dönüştürdüğünü söyleyen Hatibzade, saldırılar karşısında “kapsamlı ve cesur bir ulusal savunma” ortaya konulduğunu belirtti.

“Top Amerika’nın sahasında”

ABD’nin müzakere masasına defalarca ihanet etmesine rağmen İran’ın krizi diplomasiyle sona erdirmek istediğini belirten Hatibzade, “yedi gün” girişiminin Katar üzerinden Washington’a iletildiğini ve ABD’nin ilk görüşlerinin aynı kanal üzerinden Tahran’a ulaştığını açıkladı.

“Top Amerika’nın sahasında” diyen Hatibzade, bütün cephelerde savaşın sona ermesi, dondurulmuş İran varlıklarının serbest bırakılması ve ablukanın kaldırılması için “somut güvenceler” istediklerini söyledi.

ABD’nin bütün yükümlülüklerini yerine getirmesi hâlinde İran’ın altıncı günün sonunda Hürmüz Boğazı’nı yeniden açmaya ve müzakerelere başlamaya hazır olacağını belirtti.

Yakın Doğu Haber
ydh.com.tr
Bu belge 02.10.2026 18:27 tarihinde alınmıştır.
https://ydh.com.tr/d/45370/iran-dan-rusya-ve-cin-e-abd-dayatmalarina-karsi-birlik-cagrisi