Times: ABD yaptırımları UCM’nin sonunu getirebilir Yazıya git

PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.

Yakın Doğu Haber
HABERLER
03 Ekim 2026 · 12:39

Times: ABD yaptırımları UCM’nin sonunu getirebilir

ABD’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne yönelik yeni yaptırımlarının, mahkemenin yanı sıra onunla çalışan şirket ve kuruluşları da hedef alarak faaliyetlerini ciddi biçimde kısıtlayabileceği bildirildi.

YDH ― İngiliz gazetesi The Times, ABD’nin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne yönelik beklenen yaptırımlarının mahkemenin faaliyetlerini sona erdirebileceğini bildirdi. 

The Times, mevcut seçenekler değerlendirildiğinde hiçbir şirket veya tedarikçinin yaptırım riskiyle karşı karşıya kalmadan Uluslararası Ceza Mahkemesi’yle çalışamayacağını belirtti. Gazete, mahkemenin destekçilerinin bu durumun Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin sonunu getirebileceğinden endişe ettiğini aktardı.

The Times’ın haberini değerlendiren isimsiz bir Avrupalı diplomat da yaklaşan yaptırımlara ilişkin haberlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni destekleyen herkes açısından kötü haber olduğunu söyledi.

Trump yönetimi kapsamlı yaptırımlara hazırlanıyor

Wall Street Journal da eylül ayında ABD’li yetkililere ve belgelere dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne kapsamlı yaptırımlar uygulamaya hazırlandığını bildirmişti. Gazete, söz konusu yaptırımların mahkemenin çalışmalarını ciddi biçimde kısıtlayabileceğini aktarmıştı.

The Times’ın cuma günü yayımladığı habere göre, yeni yaptırımların yalnızca Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni değil, mahkemeyle işbirliği yapan kuruluşları da etkilemesi bekleniyor. 

Trump daha önce Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne üye tüm devletleri mahkemeden çekilmeye çağırmıştı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin başsavunma avukatı Gert-Jan Alexander Knops da Sputnik’e yaptığı açıklamada, mahkemenin ABD’nin yaptırım listesine alınmasının devam eden tüm yargılamaları felce uğratabileceğini söylemişti. 

ABD, 2025 yılında da bazı Uluslararası Ceza Mahkemesi yetkililerine kişisel yaptırımlar uygulamıştı.

Bu yaptırımlar kapsamında dokuz hakim, iki başsavcı yardımcısı, görevden uzaklaştırılan başsavcı Karim Khan ve savcılık ekibinin bir üyesi yer alıyor.

Yakın Doğu Haber
ydh.com.tr
Bu belge 03.10.2026 14:57 tarihinde alınmıştır.
https://ydh.com.tr/d/45400/times-abd-yaptirimlari-ucm-nin-sonunu-getirebilir