PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.
ABD’li Demokrat Senatör Chris Murphy, X paylaşımında saldırı mesai saatlerinde gerçekleşseydi katliama yol açabileceğini belirterek Trump rejimini bölgedeki ABD’lileri korumasız bırakmakla suçladı.

YDH- ABD’li Demokrat Senatör Chris Murphy, X hesabından yaptığı paylaşımda, Riyad’daki ABD Büyükelçiliği’nde İran’a ait İHA saldırısının yol açtığı hasarı yerinde gördüğünü belirtti. Saldırı mesai saatlerinde gerçekleşseydi “çok sayıda” kişinin ölebileceğini söyledi.
Murphy, hasarı Trump rejiminin “savaşa hazırlıksız olduğunun ve bölgedeki binlerce ABD’liyi korumasız bıraktığının göstergesi” olarak değerlendirdi.
Connecticut senatörü Murphy, Senato Dış İlişkiler ve Ödenekler komitelerinde görev yapıyor. Riyad ziyareti sırasında Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’la da görüştü.
ABD Büyükelçiliği, ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik saldırılarının ardından 3 Mart’ta iki İHA’nın hedefi olmuştu. Suudi Savunma Bakanlığı ilk açıklamasında sınırlı yangın ve maddi hasar bildirmiş, Reuters ise binanın sabah erken saatlerde boş olması nedeniyle yaralanan olmadığını aktarmıştı.
Washington Post’un ulaştığı ABD Dışişleri Bakanlığı iç yazışmasında ise elçilik çatısının bir bölümünün çöktüğü, içeride duman kaynaklı hasar oluştuğu belirtilmişti.
Murphy’nin açıklaması, hasarın boyutuna ilişkin ilk resmî değerlendirmelerin sınırlı kaldığı bir dönemde geldi. Ancak senatör, saldırı öncesinde hangi güvenlik önlemlerinin alınmadığını ya da hangi kararların personeli tehlikeye attığını paylaşmadı. Bu nedenle Trump rejiminin savaşa hazırlıksız olduğu yönündeki sözleri, hasarı yerinde görmesine dayanan siyasi değerlendirmesi olarak öne çıkıyor.
Saldırı, ABD ve İsrail’in İran’a karşı başlattığı savaşın bölgedeki ABD diplomatik ve askerî varlığını da hedef haline getirdiğini gösterdi.