YDH-Sadr Hareketi’nin askeri kanadı Mehdi Ordusu’nun sivil bir kültürel kuruma dönüştürüleceği belirtildi.

 

Sadr hareketi liderlik kadrosundan ismi açıklanmayan bir kaynak Londra’da yayınlanan el-Hayat gazetesine yaptığı açıklamada, Mukteda Sadr’ın hareketin liderlerine yazılı bir mesaj göndererek Mehdi Ordusu’nun tıpkı Bedir örgütü gibi sivil, dini ve kültürel bir kuruma dönüştürüleceğini belirttiğini açıkladı.

 

Irak İslami Yüksek Konseyi’nin askeri kanadı olan Bedir Örgütü, Saddam rejiminin devrilmesinden sonra, silahlarını bırakarak, sivil ve siyasi bir kuruma dönüştürülmüştü.

 

Sadr Hareketi Sözcüsü Salah el-Ubeydi de yine el-hayat gazetesine yaptığı açıklamada Mehdi Ordusu’nun silahlı direniş aşamasından siyasi direniş aşamasına geçiş sürecinde olduğunu ifade etti.

 

Sivil bir örgüte dönüşerek topluma hizmet etmenin Mehdi Ordusu’nun yararına olduğunu belirten Salah el-Ubeydi, Mehdi Ordusu’nun dini bir hareket olduğunu üyelerinin de sadece kişisel savunmaları için silah taşıdığını söyledi.

 

Mukteda Sadr, İmam Mehdi’nin doğum günü törenlerinde Kerbela’da 52 kişinin ölmesiyle sonuçlanan 29 Ağustos olaylarından sonra Mehdi Ordusu’nun silahlı faaliyetlerini 6 ay süreyle askıya alma kararı almış, geçtiğimiz haftalarda dolan 6 aylık süre yine Mukteda Sadr tarafından 6 ay daha uzatılmıştı.