YDH-İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, Türk Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman’ın, İranlı yetkililerin İsrail'e yönelik sözlerini üzüntüyle karşıladıklarına ilişkin açıklamasından şaşkınlık duyduklarını söyledi.

 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, bugünkü basın toplantısı sırasında Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman’ın “son dönemde İranlı yetkililerin İsrail'e yönelik bazı yapıcı olmayan ifadelerinden üzüntü duyduklarını” söylediğinin hatırlatılması üzerine “eğer bu haber doğruysa, bu son derece şaşırtıcı bir şeydir” dedi.

 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Filistin halkının kendi kaderini tayin etmesi ve işgalci Siyonist rejimin saldırılarına karşı gösterdiği meşru direnişin desteklenmesi, İslam Konferansı Örgütü’ne üye tüm ülkelerin, tüm Arap ülkelerinin ve Türkiye’deki üst düzey liderlerin sabit ve ilkesel tutumudur” diye konuştu.

 

“Filistinlilerin haklarının verilmesi, işgal edilen topraklarının asli sahiplerine iade edilmesi, Filistinli mültecilerin kendi asli yurtlarına geri dönüşünün sağlanması ve Filistin topraklarında Filistinlilerin egemen olması, tüm İslam ülkelerinin önceliğidir ve bu göz ardı edilemeyecek bir durumdur” diyen Muhammed Ali Hüseyni, Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi bölge şartlarını ve uluslar arası durumu derinlemesine idrak ettiğine ve bazı siyasi mülahazaları, Filistin’in direnişçi halkının taleplerinin yerine ikame etmeyeceğine emin olduklarını söyledi.

 

Türkiye Dışişleri bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, dün düzenlediği basın toplantısında “son dönemde İranlı yetkililerin İsrail'e yönelik bazı yapıcı olmayan ifadeleri üzüntüyle müşahede edilmektedir. Türkiye, Ortadoğu'da uzlaşı ve diyalog yoluyla huzur ve istikrar ortamının tesisine destek ve katkılarını sürdürecektir. Bu bağlamda, bölgedeki sorunların temelinde yatan İsrail-Filistin ihtilafının çözümü ile tanınmış ve güvenli sınırlar içinde İsrail'le yan yana yaşayacak bağımsız bir Filistin devletinin kurulması doğrultusundaki çabaların içinde aktif biçimde yer almaya da devam edeceğiz" demişti.