5+1’in Viyana toplantısı sona erdi

06 Şubat 2006

SAAF-Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ile Almanya’nın dışişleri bakanları düzeyinde Viyana’da

SAAF-Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ile Almanya’nın dışişleri bakanları düzeyinde Viyana’da gerçekleştirdiği toplantı Perşembe günü geç saatlerde sona erdi.

 

5+1’in 1 Haziran’da Viyana’da dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirdiği 3 saatlik toplantıda Avrupa’nın İran’ın nükleer planı ile ilgili yeni planı görüşüldü.

 

Toplantı öncesi gazetecilere açıklamada bulunan İngiliz Dışişleri Bakanı, söz konusu planın öncelikle İranlı yetkililere bildirileceğini açıkladı.

 

Avrupa’nın İran’a yönelik bazı teşviklerle birlikte kimi yaptırımları da söz konusu eden planının daha önce basına yansıyan kısımları resmi olarak teyit edilmemişti.

 

5+1’in daha önce yaptığı toplantılardan sonuç alınamamış, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD’nin aynı görüşe sahip ülkelerle İran’a karşı çeşitli yaptırım kararları alabileceğini ifade ederek Rusya ve Çin’i dışarıda bırakan yeni bir inisiyatif geliştirebileceklerinin mesajını vermişti.

 

ABD Dışişleri Bakanı Rice, Çarşamba günü de nükleer faaliyetlerini durdurması şartıyla İran’la müzakereye oturmaya hazır olduğunu ifade etmiş, nükleer faaliyetlerinin durdurulmasının söz konusu olmayacağını belirten İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ise Rice’ın müzakere için öne sürdüğü şartı kabul etmelerinin mümkün olmadığını bildirmişti.