Washington, Mekke Anlaşması’nı Yemen baskısına dönüştürüyor Yazıya git

PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.

Yakın Doğu Haber
BATI YARIM KÜRE
12 Ekim 2026 · 12:33

Washington, Mekke Anlaşması’nı Yemen baskısına dönüştürüyor

Trump’ın Mekke Anlaşması’na desteği ve bin Selman’ın Yemen için yeniden yardım talebi gündemdeyken, ABD’deki Cumhuriyetçi Kongre üyesi Joe Wilson, Rusya’nın hedef belirlemede rol oynadığı iddiasını öne çıkardı.

YDH- ABD’deki Cumhuriyetçi Kongre üyesi Joe Wilson, Başkan Donald Trump’ın “Mekke İttifakı”na verdiği desteğe ilişkin yeni ayrıntılara işaret etti.

Açıklamalar, Suudi rejiminin veliahtı Muhammed bin Selman’ın Yemen konusunda Trump’tan yeniden destek istediğinin duyurulmasının ardından geldi.

Wilson, “stratejik” olarak nitelediği istihbarat bilgilerinin, Rusya’nın Sanaa yönetimine bağlı güçler için hedef belirlemede rol oynadığı iddiasını içerdiğini ima etti. Bu iddia, Washington’ın uzun süredir tekrarladığı söylemlerin bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Trump, daha önce bin Selman’dan ülkesine yönelik son saldırılar hakkında telefon aldığını ve veliahtın Yemen konusunda yeniden destek istediğini açıklamış, ancak nasıl bir yanıt vereceğini belirtmemişti.

Trump’a yakın Wilson’ın açıklamaları, Yemen’den aldığı darbelerin ardından Suudi rejimini yeniden Washington’ın yönlendirmesine sokma çabasının parçası olarak görülüyor.

ABD istihbaratıyla bağlantılı platformlar daha önce Rusya’nın Yemen’e hipersonik teknoloji kaçırdığı ve bu teknolojinin Kral Halid Havalimanı’nı hedef alan balistik füzelere entegre edildiği iddialarını yaymıştı.

Söz konusu iddialar, Suudi rejimini Washington’ın gündemine yeniden bağlamaya yönelik geniş çaplı kampanyanın parçası olarak görülüyor.

Yakın Doğu Haber
ydh.com.tr
Bu belge 12.10.2026 14:13 tarihinde alınmıştır.
https://ydh.com.tr/d/45807/washington-mekke-anlasmasi-ni-yemen-baskisina-donusturuyor