PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.
İngiltere’de yapılan bir ankete göre halkın yüzde 48’i ülkesini savunmak için savaşmaya hazır olmadığını belirtirken, yüzde 51’i ek borçlanma, vergi artışı veya kamu hizmetlerinde kesinti pahasına savunma harcamalarının artırılmasını destekliyor.

YDH ― İngiltere’de yayımlanan yeni bir kamuoyu araştırmasına göre, halkın yüzde 48’i ülkesi için silahlanıp savaşa gitmeyeceğini söylerken, yüzde 36’sı böyle bir durumda silahlanarak ülkesini savunacağını belirtiyor.
The Independent gazetesinin internet sitesinde çarşamba günü yayımlanan anket, İngilizlerin savunma harcamalarının artırılmasına genel olarak destek verdiğini, ancak bu artışın vergi zamları, kamu hizmetlerinde kesintiler veya daha fazla borçlanma yoluyla finanse edilmesine önemli ölçüde itiraz edildiğini ortaya koyuyor.
Ankete katılan İngilizlerin yüzde 51’i, daha fazla kamu borçlanması, daha yüksek vergiler veya kamu hizmetlerinde kesintiler anlamına gelse bile hükümetin savunmaya ve silahlı kuvvetlere daha fazla kaynak ayırması gerektiğini düşünüyor.
Savunma harcamalarının azaltılmasını isteyenlerin oranı ise yalnızca yüzde 12’de kalıyor.
Buna karşılık, savunma bütçesindeki artışın kişisel olarak ödedikleri vergilerin yükselmesine veya kamu hizmetlerine ayrılan kaynakların azaltılmasına yol açması durumunda katılımcıların yüzde 44’ü ek harcamalara karşı çıkıyor.
Hükümetin bu harcamaları finanse etmek için daha fazla borçlanmasına karşı olanların oranı da yüzde 37’ye ulaşıyor.
Araştırma, İngiliz kamuoyunun dış savunma ilişkilerine yönelik tercihlerini de ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 50’si, Londra yönetiminin Avrupa Birliği ile yakın bir savunma ilişkisi kurmaya öncelik vermesi gerektiğini düşünüyor.
Ipsos’un İngiltere araştırma direktörü Caroline Paskel, anketin İngiliz silahlı kuvvetlerinin karşı karşıya olduğu ihtiyaçların kamuoyu tarafından hâlâ kabul gördüğünü doğruladığını söyledi.
Ancak Paskel, savunma kapasitesini genişletmek için gereken doğrudan fedakârlıklar gündeme geldiğinde kamuoyundaki desteğin dengeli bir noktada kaldığını belirtti.
Paskel, istihdam yaratılması ve sivil altyapının geliştirilmesi gibi daha geniş ekonomik getiriler sağlayan askerî yatırımlara güçlü bir ilgi bulunduğunu ifade etti.
Buna karşılık, finansmanın kişisel vergilerin artırılması veya halkın değer verdiği kamu hizmetlerinde kesintiye gidilmesi yoluyla sağlanması gündeme geldiğinde itirazların belirgin biçimde arttığını kaydetti.