PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Suriye'deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejiminin lideri Colani ile telefonda görüştüğünü açıkladı.

YDH ― İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Temmuz 2025’te İsrail’in Şam’daki Suriye Savunma Bakanlığı binasını bombalayıp başkanlık sarayı yakınlarını vurmasının ardından Suriye’deki mevcut rejimin (HTŞ) lideri Colani ile telefonda görüştüğünü açıkladı.
Netanyahu’nun açıklaması, ikili arasında doğrudan bir görüşme yapıldığına ilişkin ilk bilgi oldu.
2024’ün sonlarında göreve getirilen Colani ile Netanyahu’nun görüşmesi, birbirleriyle birçok kez savaşan ve diplomatik ilişkileri bulunmayan İsrail ile Suriye liderleri arasında tarihteki ilk doğrudan temas da olabilir.
Netanyahu, Dürzi toplumuna yönelik bir Likud toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Telefonu elime alıp Şara’yı aradım. Çok kısa ve çok sert bir görüşmeydi. Ardından Suriye’deki Dürzilere yönelik katliam durdu”
İsrail, Temmuz 2025’te Şam’a düzenlediği bombardımanın, mezhepsel çatışmaların yaşandığı güney Suriye’deki Dürzileri korumayı amaçladığını açıklamıştı.
Çatışmalar, Dürzilerin çoğunlukta olduğu Süveyda bölgesinde yoğunlaşmıştı.
Netanyahu, aynı toplantıda Dürzi toplumuna hitaben, “Kardeşlerimizi ve sizin kardeşlerinizi korumak için elimden gelen her şeyi yapacağım” ifadelerini kullandı.
İsrail ile HTŞ, bir güvenlik anlaşması üzerinde görüşmeler yürütüyor.