ABD’de İsrail’e destek düşüyor, Filistin’e yakınlık artıyor Yazıya git

PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.

Yakın Doğu Haber
BATI YARIM KÜRE
16 Ekim 2026 · 13:38

ABD’de İsrail’e destek düşüyor, Filistin’e yakınlık artıyor

Gallup verilerine göre ABD genelinde İsrail’e yakınlık yüzde 36’ya gerilerken Filistinlilere yakınlık yüzde 41’e yükseldi; Demokratlarda İsrail’e destek yüzde 17’ye düştü.

YDH- Maryland Üniversitesi araştırmacısı Şibli Telhami, ABD kamuoyunda derin bir düşünsel dönüşüm yaşandığını ve artık İsrail’in “soykırım işleyen bir taraf” olarak görüldüğünü söyledi.

Gallup verilerine dayanan Telhami, genel olarak ABD’liler arasında İsrail’e duyulan yakınlığın yaklaşık yüzde 50’den yüzde 36’ya gerilediğini, Filistinlilere duyulan yakınlığın ise yüzde 41’e yükseldiğini belirtti.

Demokratlar arasında İsrail’e desteğin 2001’de yüzde 50’nin üzerindeyken bugün yüzde 17’ye düştüğünü aktaran Telhami, Filistinlilere duyulan yakınlığın yüzde 65’e çıktığını kaydetti.

Telhami’nin Maryland Üniversitesi bünyesindeki Kritik Meseleler Anketi de katılımcıların yüzde 60’tan fazlasının ABD’nin askerî ve diplomatik desteğini, İsrail’in eylemlerini gerçekleştirmesini mümkün kılan bir unsur olarak gördüğünü ortaya koydu.

Yaş grupları arasındaki değerlendirmelerde ise araştırmacı, Pew Araştırma Merkezi’nin verilerini aktardı. Buna göre İsrail’e yönelik olumsuz görüşlerde Demokrat seçmenlerin genç ve yaşlı kuşakları arasındaki fark daraldı: gençlerde oran yüzde 71, daha ileri yaştakilerde yüzde 66 oldu.

Telhami’nin tespit ettiği en belirgin dönüşüm, 35 yaş altındaki genç Cumhuriyetçiler arasında yaşandı. Anketlere göre İsrail’e olumsuz bakanların oranı yüzde 35’ten yüzde 57’ye yükseldi. 

Bu gruptakilerin yalnızca yüzde 22’si İsrail’in Gazze’deki eylemlerini “meşru müdafaa” olarak nitelendirirken, daha ileri yaştaki Cumhuriyetçilerde bu oran yüzde 52 oldu.

İfade özgürlüğü konusunda da araştırmacı, 7 Ekim 2023’ten sonra akademisyenlerin yüzde 80’inin, genel ABD kamuoyunun ise yüzde 42’sinin, İsrail-Filistin çatışmasını eleştiriyor olmakla suçlanma korkusuyla konuşurken öz sansür uygulama ve temkinli davranma ihtiyacı hissettiğini belirtti.

Yakın Doğu Haber
ydh.com.tr
Bu belge 16.10.2026 15:43 tarihinde alınmıştır.
https://ydh.com.tr/d/46004/abd-de-israil-e-destek-dusuyor-filistin-e-yakinlik-artiyor