YDH-ABD’de yayınlanan Chicago Tribune gazetesi, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Irak ziyaretiyle ilgili son derece çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

 

Irak’ı ziyaret eden ilk İran Cumhurbaşkanı olan Mahmud Ahmedinejad’ın Bağdat’ta çok sıcak karşılandığına dikkat çeken gazete, 8 yıl savaşmış iki ülkenin “geçmişten dramatik kopuşu” diye niteledi.

 

Irak’ın Amerikan ordusunun işgali altında olmasına ve Washington yönetiminin İran’a yönelik tüm yalnızlaştırma çabalarına rağmen, Tahran’ın Irak konusundaki en önemli oyuncu olduğunu belirten Chicago Tribune gazetesi, “Ahmedinejad’ın Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile ABD’nin kontrolü altındaki Yeşil Bölge’de yan yana durması, Bush’un İran’ı bu ülkedeki direnişçilere destek vermekle suçlamasına verilmiş ince bir mesajdı” yorumunu yaptı.

 

Ahmedinejad’ın Irak ziyaretinin sembolik anlamlara göre programlandığını belirten gazete tüm bu ziyaret protokolüyle Irak’ta İran’ın ABD’den daha çok dikkate alındığı mesajının verildiğini yazdı.

 

ABD Başkanı Bush’un Irak’a gizlice geldiğini ve sadece birkaç saat kaldığını belirten Chicago Tribune gazetesi, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın iki gün süren resmi ziyareti sırasında gece Saddam’ın Fırat nehrinin kenarındaki sarayında konuk edildiğini ve burada Irak güvenlik güçleri ve Kürt peşmergeler tarafından korunduğunu ifade etti.

 

Ahmedinejad’ın Irak’ta resmi törenle karşılanan ilk Lider olduğunu belirten gazete, Irak Cumhurbaşkanı Talabani ile Ahmedinejad’ın tören kıtasının önünden el ele geçtiğini, Irak kabinesinin Ahmedinejad’a hoş geldin demek için saf tuttuğunu, bazılarının da İran Cumhurbaşkanını iki defa öptüğünü yazdı.

 

ABD ordusunun Ahmedinejad’ın ziyareti sırasında güvenlik sorumluluğunu Irak güvenlik güçlerine bıraktığını ve belli bir mesafeye çekildiğini yazan gazete, aynı gün sürpriz bir şekilde Irak’a gelen ABD Genelkurmay Başkanı Amiral Mullen’in Bağdat ziyaretinde İranlılarla görüşmesine ilişkin hiçbir programın yapılmadığını belirtti.

 

Arap acem husumetine ve 1 milyon insanın ölümüne sebep olan 8 yıllık İran Irak savaşına rağmen iki ülke arasında yeni bir dönemin başladığına dikkat çeken Chicago Tribune gazetesi, “Ahmedinejad, bu savaşta en ön saflarda görev yapan biriydi, on binlerce Iraklı Şii savaş sırasında İran’a kaçmıştı ve bunların arasında şimdi Irak’ta iktidarda olan partilerin liderleri de bulunuyordu” ifadesine yer verdi.

 

Bir Kürt olan Talabani’nin Ahmedinejad’la görüşmesinde “Bu; tarihî, sevgi ve kardeşlik dolu bir ziyarettir. Bu ziyaret, bugün iki ülkenin en dostane ilişkilere sahip olduğu mesajını vermektedir” dediğini belirten gazete, Ahmedinejad’ın da “İran ve Irak halkı Irak’ı içinde bulunduğu bunalımdan kurtarmak için birlikte çaba gösterecek. Güçlü, gelişmiş ve birleşik bir Irak tüm bölgenin faydasınadır” diye konuştuğunu nakletti.

 

Chicago Tribune gazetesi, Irak’taki Sünni Arapların ise Ahmedinejad’ın ziyaretinden pek hoşnut olmadıklarını öne sürerek Sünnilerin İran’ın Irak’taki nüfuzunun artmasından rahatsızlık duyduğunu belirtti ve bağımsız Sünni milletvekillerinden Misal Alusi’nin “Irak, İranlıların elindedir. Ahmedinejad, bu ziyaretiyle şu mesajı vermiştir: Bay Bush, bu oyunu biz kazandık, siz kaybettiniz” dediğini aktardı.

 

ABD Başkanı George Bush, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Bağdat ziyaretinden bir gün önce “Umarım Iraklı yetkililer, bu ziyaret sırasında Ahmedinejad’a Irak’taki Şii militanlara verdiği desteği kesmeleri yönünde baskı yaparlar” demişti.