PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.
Suudi Savunma Bakanı Halid bin Selman’ın Abu Dabi ziyareti, birçok anlaşmazlığın ortasında Suudi rejiminin uzlaşma arayışı olarak değerlendiriliyor.

YDH- Yemen Press Network’in (YNP) haberine göre Suudi Savunma Bakanı Halid bin Selman, Suudi rejimi ile BAE arasında Yemen konusunda süren anlaşmazlıklara rağmen pazar gecesi Abu Dabi’ye gitti ve BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid’le görüştü.
Ziyaret, iki ülke arasındaki kopukluğun ardından yapılan ilk temas olarak nitelendirildi. BAE’nin resmî açıklaması görüşmede bölgesel gelişmelerin ve işbirliğinin ele alındığını duyurdu.
Bu ziyaret Suudi rejiminin Abu Dabi’yle yakınlaşma girişiminin parçası olarak değerlendiriliyor. Halid bin Selman’ın ziyareti, günler önce BAE Devlet Başkan Yardımcısı Mansur bin Zayid’in Riyad’a davet edilmesinin ardından gerçekleşti.
İki ülke arasındaki başlıca anlaşmazlık konularından biri, Güney Geçiş Konseyi lideri Aydarus Zübeydi’nin geleceği.
Suudi rejiminin Zübeydi’nin siyasi rolünü sona erdirmek istediği, BAE’nin ise görevde kalmasını savunduğu bildirildi. Güney Yemen’deki silahlı grupların finansmanı ve BAE’nin savaşa doğrudan katılımı da diğer ihtilaf başlıkları arasında sayıldı.
Abu Dabi’nin doğrudan askerî katılımı reddettiği, yerel müttefiklerinin savaşmasını ve güney ile doğudaki nüfuzunu korumayı tercih ettiği belirtildi.
BAE, görüşme öncesinde Sudan ve Somali dosyalarını gündeme getirerek bölgedeki deniz yolları üzerindeki rekabetin de müzakerelerde yer alabileceğine işaret etti. Bu adım Suudi rejimi ile olası bir pazarlık arayışı olarak yorumlanıyor.
Suudi rejiminin yakınlaşma girişimi Yemen’deki yeni askerî gerilemeler ve Yemen ordusunun güney ile doğuda ilerlemesi karşısında Suudilerin elindeki nüfuz alanlarını kaybetme kaygısıyla ilişkilendiriliyor.
İki müttefik arasındaki gerilim, yıl başında Mukalla Limanı’nda bir Emirlik askerî konvoyunun Suudi saldırısına uğramasıyla doğrudan çatışma noktasına kadar tırmandı.