İsrail seçimleri öncesinde Batı Şeria’yı savaş alanına çevirdi Yazıya git

PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.

Yakın Doğu Haber
FİLİSTİN
26 Ekim 2026 · 07:05

İsrail seçimleri öncesinde Batı Şeria’yı savaş alanına çevirdi

İsrail işgal güçleri saldırılar kapsamında evleri yıkıp askerî mevzilere dönüştürürken Batı Şeria’da hava kuvvetlerinin de katıldığı geniş çaplı tatbikat başlattı.

YDH- İsrail seçimleri arifesinde işgal ordusu, Batı Şeria’yı açık bir savaş alanına çevirdi. Halil’deki askerî saldırı üçüncü gününde sürerken işgal güçleri, dün sabah Batı Şeria’da merkez ve kuzey komutanlıklarının sorumluluk bölgelerinde, hava kuvvetlerinin de katıldığı geniş çaplı bir tatbikat başlattı. Ordu ayrıca Batı Şeria genelinde kapsamlı kapatma uygulayarak seçim günü kara sınır kapılarının kapalı tutulacağını duyurdu.

Cuma günü başlayan ve Halil’i “büyük bir hapishaneye” dönüştüren saldırıların yakın zamanda sona ermesi beklenmiyor. İsrailli güvenlik ve siyaset yetkilileri, saldırıların seçimlere kadar süreceğini belirtti. İşgal güçleri kent ile çevresindeki köy ve beldelerin bağlantısını kesmek için kontrol noktaları kurdu, yolları ve yerleşim yerlerine girişleri kapattı; bazı güzergâhlara toprak setler ve beton bloklar yerleştirdi. Bu önlemler Filistinlilerin ve araçlarının hareketini kısıtlarken baskınlar, gözaltılar ve saha sorgulamaları da sürüyor. Yüzlerce aile evlerini zorla terk etmek zorunda kaldı.

Evler yıkılıyor, aileler yerinden ediliyor

İsrail ordusu, kent merkezinin batısındaki Ferş Heva bölgesinde üç daireli bir binayı yıktı. Cuma günü silahlı saldırının gerçekleştiği noktaya yakın bölgedeki ticari yapılar ve dükkânlar da yıkıldı. İşgal güçleri bazı evleri askerî karakol ve mevzilere dönüştürürken İbrahim Camii’ni üçüncü gününde de kapalı tuttu; cuma namazının kılınmasını engelledi, cami çalışanlarını dışarı çıkararak görev yapmalarına izin vermedi.

Halil Valisi Halid Devvin, el-Ahbar’a yaptığı açıklamada, kent merkezindeki Cebel Baha ve Cilme bölgelerinde 409 ailenin evlerinden çıkarıldığını söyledi. Devvin, cuma günü Halil girişinde gerçekleşen silahlı saldırıyla bağlantılı herhangi bir bulguya rastlanmamasına rağmen işgal güçlerinin cumartesi gününe kadar 250’den fazla evi aradığını belirtti. Aramaların evlere zarar verilmesi ve eşyaların tahrip edilmesiyle sürdüğünü, ev sahiplerinin kapıları kapatmalarına veya kişisel eşyalarını almalarına izin verilmediğini kaydetti.

Devvin, saldırıyı gerçekleştirenlerin evleri hakkında yıkım ya da kapatma bildirimleri çıkarıldığını da aktardı. İşgal güçlerinin, saldırının meydana geldiği Ferş Heva’da ve çevre yoluna bitişik, yol yapılmadan önce inşa edilmiş evlerde yıkımlara giriştiğini belirtti. El-Halil’deki uygulamaların Cenin ve kuzey Batı Şeria’daki mülteci kamplarında izlenen modeli andırabileceği uyarısında bulunan vali, işgal güçlerinin kentten çekilmemesi, saldırıların genişletilmesi ve gözaltıların artırılması ihtimaline dikkat çekti. Bu gelişmelerin Oslo Anlaşması ile Halil Protokolü’nden geriye kalanları da hedef alabileceğini söyledi.

“Saldırılar seçim hesabına hizmet ediyor”

Devvin, saldırıların “mantıklı bir gerekçeye dayanmadığını”, aşırı sağın yerleşimcilerin oylarını toplamak için Filistinlilere yönelik baskıyı sergilediği bir “seçim propagandası” olduğunu söyledi. Askerî saldırıların seçim hesaplarına hizmet ettiği sürece devam edeceğini belirten vali, Filistinlilerin işgalin iç çatışmalarının ve seçim hesaplarının bedelini ödediğini ifade etti.

Yerinden edilen ailelerin şu anda yakınlarının yanında kaldığını belirten Devvin, ailelerin durumunu takip etmek için kayıt bağlantısı oluşturulduğunu söyledi. Valilik ayrıca zarar gören ailelere yardım ve destek sağlamak üzere resmî ve güvenlik kurumlarıyla özel sektörden temsilcilerin katıldığı bir komite kurdu. Devvin, halkın ihtiyaçlarını karşılamak ve topraklarında kalma direncini desteklemek için çalıştıklarını kaydetti.

Yakın Doğu Haber
ydh.com.tr
Bu belge 26.10.2026 09:37 tarihinde alınmıştır.
https://ydh.com.tr/d/46442/israil-secimleri-oncesinde-bati-seria-yi-savas-alanina-cevirdi