ABD'den Avrupa'ya 'Rusya'ya kibar olun' uyarısı Yazıya git

PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.

Yakın Doğu Haber
RUSYA
30 Ekim 2026 · 23:01

ABD'den Avrupa'ya 'Rusya'ya kibar olun' uyarısı

ABD Savaş Bakanlığı yetkilileri, Rusya tehdidine ilişkin açıklamalarını yumuşatmaları için bazı NATO üyesi Avrupa ülkelerine baskı yaparken, Washington yönetimi Moskova ile ticari anlaşma ihtimallerini de değerlendiriyor.

YDH ― ABD Savaş Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, son haftalarda NATO üyesi bazı ülkelerden Rusya tehdidine ilişkin açıklamalarının tonunu düşürmelerini istedi.

Reuters'ın dört kaynağa dayandırdığı habere göre Washington, Avrupalı lider ve yetkililerin bazı açıklamalarının kıtanın güvenliğini zayıflattığını savundu.

Kimliklerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, Litvanya, Letonya ve Estonya'nın kamuoyuna yönelik açıklamalarında daha temkinli davranmaları yönünde mesaj alan ülkeler arasında bulunduğunu aktardı.

İkili görüşmeler sırasında iletilen bu mesajların başka Avrupa hükümetlerine de ulaştırılıp ulaştırılmadığı ise netlik kazanmadı.

Trump yönetiminin Rusya ile müzakere arayışı

ABD'nin bu talepleri, Donald Trump yönetiminin Ukrayna'daki topyekûn savaşı sona erdirmek amacıyla diplomatik girişimlerini yeniden hızlandırdığı bir döneme denk geldi.

Beşinci yılına giren savaşın sona erdirilmesine yönelik son girişimlerde Washington, Rusya'ya yaptırımların hafifletilmesi gibi teşvikler sunarken Ukrayna'ya da Rusya'nın enerji altyapısına yönelik saldırılarını durdurması için baskı yapıyor.

Kaynaklardan biri, ABD'li yetkililerin dikkatini çeken açıklamalar arasında bazı Avrupalı liderlerin Rusya'nın kuşatıldığı ve Ukrayna'daki işgalinin büyük ölçüde yavaşlamasıyla birlikte giderek daha çaresiz ve pervasız adımlara yöneldiği yönündeki değerlendirmelerinin bulunduğunu söyledi.

Rusya ile ticaret anlaşmaları gündemde

Öte yandan ABD'li yetkililer, Trump yönetiminin Ukrayna'daki savaşı sona erdirme girişimleri kapsamında Rusya'yla olası ticari anlaşmaları da görüşüyor.

Bu girişimler Avrupa'da farklı tepkilerle karşılaşıyor. Avrupalı yetkililerin önemli bir bölümü, Kremlin'in ekonomik açıdan tecrit edilmesini sağlayan yaptırımların sürdürülmesini savunuyor.

Pentagon Avrupa'daki askerî varlığını gözden geçiriyor

Bu gelişmeler yaşanırken Pentagon yetkilileri, ABD'nin Avrupa'daki askerî varlığının mevcut durumunu yeniden değerlendiriyor.

Bu sürecin sonunda kıtadaki Amerikan askerî varlığında ciddi bir azalma yaşanabileceği belirtiliyor.

ABD'li yetkililer, özellikle Washington'ın Ortadoğu, Latin Amerika ve Doğu Asya'daki tehditlere odaklanması nedeniyle NATO'nun Avrupalı üyelerinin savunma görevlerinde daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğini savunuyor.

Yakın Doğu Haber
ydh.com.tr
Bu belge 31.10.2026 00:55 tarihinde alınmıştır.
https://ydh.com.tr/d/46716/abd-den-avrupa-ya-rusya-ya-kibar-olun-uyarisi