YDH-Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, hükümetin uygulamaya koyduğu ulusal uzlaşma planının birçok hedefine ulaşıldığını belirtti.

 

Irak’ta ikincisi düzenlenen ulusal uzlaşma konferansında konuşan Başbakan Nuri el-Maliki, din alimlerinin, siyasi grupların ve halkın ulusal uzlaşmanın ve beraberliğin gerçekleşmesinde son derece yapıcı etkilerinin olduğunu söyledi.

 

Ulusal uzlaşma planının birçok hedefinin gerçekleştirildiğini belirten Maliki, bu planla elde edilen en büyük kazanımın, ülkenin etnik ve mezhebi anlamda bir iç savaşa sürüklenmesinin önlenmesi olduğunu ifade etti.

 

Askeriyeyn türbesine düzenlenen terörist saldırıdan sonra bir iç savaş tehlikesine yaklaşıldığına dikkat çeken Başbakan Maliki, “Ancak şimdi ulemanın, halkın ve siyasi grupların yardımıyla bu tehlikeyi geride bıraktık” dedi.

 

Güvenlik sorunları sebebiyle başka ülkelere iltica eden Iraklıların ülkeye geri dönmeye başladığını belirten Maliki, hükümetin ülke dışındaki tüm Iraklıların dönüşü için gerekli ortamı hazırlamaya çalıştığını söyledi.

 

Ülkedeki güvenliğin sağlanması konusunda hükümetin Uyanış Konseylerine verdiği desteği de tekrarlayan Maliki, “Ulusal uzlaşma planı çerçevesinde sürdürülen çabalar sonucu 35 bin silahlı grup üyesinin topluma kazandırıldığını ifade etti.

 

Eski rejim ordusuna mensup 95 bin kişinin görevlerine geri döndürüldüğünü belirten Maliki, bunlardan 21 bininin de kendi isteğiyle emekliye sevk edildiğini söyledi.

 

Baasçılarla ilgili olarak çıkarılan son yasa ile Irak halkına karşı cinayet işlemiş olanlarla eski Baas partisinin sıradan üyeleri arasında ayrıma gidildiğini belirten Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Irak halkının kanını döken ve ülkede darbeden, tek partiden söz eden eski Baas partisinin lideri her kim olursa olsun Irak’taki siyasi sürece katılamayacağını söyledi.