İsrail’den Lübnan’a saldırılar ve savaş tehdidi Yazıya git

PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.

Yakın Doğu Haber
LÜBNAN
05 Kasım 2026 · 08:46

İsrail’den Lübnan’a saldırılar ve savaş tehdidi

İsrail İHA’ları Beyrut ve Lübnan’ın çeşitli bölgelerinde yoğun uçuşlar yaparken, Maariv gazetesi ordunun çok sayıda yedek askeri göreve çağırdığını ve kuzey cephesindeki hazırlıklarını artırdığını yazdı.

YDH- İsrail ordusu, Güney Lübnan’da ateşkesin ilan edilmesinden bu yana ilk kez işgal altındaki bölgenin dışındaki hedeflere yönelik saldırılarını genişletti. Hizbullah’ın öncesinde herhangi bir eylem gerçekleştirmediği saldırıda bir direnişçi hayatını kaybetti, bir kişi yaralandı.

İsrail’e ait insansız hava aracı dün Güney Lübnan’daki Kabrika beldesinde doğrudan bir aracı hedef aldı. İsrail ordusu, saldırıda hedef alınan iki kişinin birliklerini gözetlediğini öne sürdü. Saldırının işgal altındaki alanların dışında gerçekleşmesi ve can kaybına yol açması, İsrail’in Lübnan genelinde yeniden “hareket özgürlüğü” sağlamaya çalıştığı değerlendirmelerini gündeme getirdi.

İsrail’in önceki ateşkes döneminde de Lübnan’ın işgal altındaki bölgeleri dışındaki saldırılarını, kendi askerlerine yönelik eylemlere karşılık verdiği iddiasıyla gerekçelendirdiği hatırlatıldı. Kabrika’daki saldırı ise İsrail’in bölgesel çatışmaların yeniden tırmanması ihtimaline karşı tehditlerini artırdığı ve askerî hazırlıklarını yoğunlaştırdığı bir dönemde gerçekleşti.

İsrail İHA’ları Beyrut üzerinde

Lübnan’ın çeşitli bölgelerinde, son saatlerde İsrail İHA’larının yoğun uçuşları kaydedildi. Alçak irtifada uçan araçların Beyrut ve çevresinde de görülmesi, İsrail’in keşif ve askerî faaliyetlerinin kapsamına ilişkin kaygıları artırdı.

Başkent üzerinde ve yakınında gerçekleştirilen uçuşlar, Lübnan devleti ile Hizbullah’a yönelik güvenlik ve psikolojik baskı mesajları olarak değerlendiriliyor.

İsrail ordusu Lübnan cephesine hazırlanıyor

Maariv gazetesi, Hizbullah’ın İran’la yaşanabilecek olası bir çatışmaya katılması halinde İsrail ordusunun Lübnan’da geniş çaplı bir cephe açmaya hazırlandığını yazdı. İşgal ordusu, askerî hazırlık seviyesini yükseltti, çok sayıda yedek askeri göreve çağırdı ve kuzey cephesindeki konuşlanmasını güçlendirdi.

İsrail basınında yer alan senaryolar, hava saldırılarının yanı sıra kara harekâtı düzenlenmesini ve Güney Lübnan’daki mevki ve beldelerin işgal edilmesini de içeriyor. Hedef listesinin Lübnan’ın daha geniş bir bölümünü kapsayacak şekilde genişletilmesi de seçenekler arasında gösteriliyor.

İsrail ordusu, olası bir bölgesel çatışmanın birden fazla cepheye yayılabileceği ihtimalini dikkate alarak uzun süreli bir savaşa yönelik kuvvet ve kapasite hazırlığı yapıyor. İsrail’in değerlendirmesine göre İran’la yeni bir savaş, Hizbullah’ı da çatışmaya katılma kararıyla karşı karşıya bırakabilir. Bu nedenle Lübnan cephesi, bölgesel çatışmadan ayrı bir alan olarak görülmüyor.

Lübnan’da Hizbullah’ın kararı tartışılıyor

Haaretz gazetesi, Hizbullah’a karşıt Lübnanlı bir siyasi kaynağın, hareketin daha önce Lübnan’daki durumu karmaşıklaştırmayacağı yönünde söz verdiğini, ancak savaşa katıldığını söylediğini aktardı. Kaynak, kararın nihayetinde Tahran’da alındığı yönündeki yaygın kanaat nedeniyle bu tür sözlere geçmiş deneyimler ışığında güvenilemeyeceğini iddia etti.

Aynı kaynak, Lübnan devletinin mevcut aşamada Hizbullah’ın İsrail’e ateş açmasını önleyecek kapasiteye sahip olmadığını da öne sürdü.

Yakın Doğu Haber
ydh.com.tr
Bu belge 05.11.2026 09:01 tarihinde alınmıştır.
https://ydh.com.tr/d/46947/israil-den-lubnan-a-saldirilar-ve-savas-tehdidi