'ABD, İranlıları üçüncü bir ülke üzerinden sınır dışı etmeyi planladı' Yazıya git

PDF olarak indirmek için yazdırma penceresinde hedef olarak “PDF olarak kaydet” seçeneğini işaretleyin.

Yakın Doğu Haber
BATI YARIM KÜRE
06 Kasım 2026 · 15:57

'ABD, İranlıları üçüncü bir ülke üzerinden sınır dışı etmeyi planladı'

Associated Press'e göre, ABD yönetimi, İran'a yönelik savaş sürerken en az 12 İran vatandaşını Pakistan üzerinden sınır dışı etmek için Tahran'la temas kurdu.

YDH — Jerusalem Post'a göre, ABD yönetimi, İran'a yönelik savaş devam ederken İran vatandaşlarının sınır dışı edilmesi konusunda Tahran ile temaslarını sürdürdü.

Associated Press'in mahkeme belgelerine dayandırdığı habere göre Washington, İran vatandaşlarını üçüncü bir ülke üzerinden İran'a göndermeyi planladı.

İran Amerikan Hukuki Savunma Fonu, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından tutulan en az 12 İran vatandaşına sınır dışı edilme ihtimalinin bildirildiğini açıkladı. Bazı tutuklulara uçuşun pazar günü gerçekleştirilebileceği söylendi.

Sınır dışı işlemlerinin Pakistan üzerinden yapılması gündeme gelirken, tutuklulardan birinin İran'a gönderilebileceğini öğrendikten sonra intihara teşebbüs ettiği belirtildi.

İranlı sığınmacıların açtığı davada, ABD yönetimi İran makamlarıyla gizli göçmenlik bilgilerini paylaşmak ve sığınmacıları ülkeye dönmeye zorlamakla suçlandı. ABD İç Güvenlik Bakanlığı ise sığınma başvurularına ait kayıtları İran yönetimiyle paylaşmadığını savundu.

Davaya bakan yargıç Ana Reyes, hükümetin planlanan sınır dışı uçuşlarından önce mahkemeye bilgi vermesini emretti ve karara uyulmaması halinde Adalet Bakanlığı hakkında mahkemeye itaatsizlik süreci başlatabileceği uyarısında bulundu.

Yakın Doğu Haber
ydh.com.tr
Bu belge 06.11.2026 17:58 tarihinde alınmıştır.
https://ydh.com.tr/d/47034/abd-iranlilari-ucuncu-bir-ulke-uzerinden-sinir-disi-etmeyi-planladi