YDH-Irak ordusunun Basra’da Mehdi Ordusu’na yönelik operasyonları sürerken, ABD ve Irak ordusunun Sadr semtinde geniş çaplı bir operasyona hazırlandığı bildiriliyor.

 

El Arabiya televizyonu, Sadr grubuna bağlı silahlı güçlerin de Bağdat’ın Sadr semtine konuşlandığını ve Sadr güçleriyle Irak ve Amerikan ordusu arasında büyük çatışmaların yaşanmasının beklendiğini duyurdu.

 

Öte yandan Amerikan askerlerinin bugün Bağdat’ın güneyindeki Babil kentine yoğun hava saldırıları düzenlediği ve bu saldırılarda ölü ve yaralı sayısının 60’a ulaştığı bildirildi.

 

Irak İçişleri Bakanlı da birkaç saat önce yaptığı açıklamada güvenlik güçleri içinde silahlı gruplarla bağlantılı olan bazı kişilerin görevden alındığını ve mahkemeye sevk edildiklerini açıkladı.

 

Amerikan casus uçaklarının Sadr semti üzerinde uçuşlar yaptığını bildiren yerel kaynaklar, bunun Sadr semtinde büyük bir askeri operasyonun habercisi olabileceğini ifade ettiler.

 

Sadr grubu, ilan ettiği silah bırakma kararını altı ay daha uzatmış ve Mehdi Ordusu’nu silahlı bir grup olmaktan çıkararak kültürel ve siyasi bir kuruma dönüştüreceğini açıklamıştı.

 

Hükümetin ciddi güvenlik sorunlarının yaşandığı Basra’da tüm milis gruplarını silahsızlandırma yönündeki kararı üzerine Mehdi Ordusu ile Irak güvenlik güçleri arasında başlayan çatışmalar, Sadr grubunun Bağdat’ta düzenlediği gösteri ve grevlerle protesto edilmişti.

 

Irak hükümeti bugün Basra kentindeki milis gruplarına silahlarını bırakmaları için 72 saat süre verdi.

 

Sadr grubu ise Necef kentindeki siyasi bürosu aracılığıyla yaptığı açıklamada, Mukteda Sadr’ın yaşanan güvenlik sorunları sebebiyle Basra’ya gelen Başbakan Maliki’den kenti terk etmesini ve kentteki gerilimi azaltmak için de müzakere başlatılmasını istediği belirtildi.